Példaképek, nem csak nőknek.

Hétköznapi Hősnők

A nő 7 árnyalata

Durva általánosítás, vagy tényleg léteznek ezek a típusok?

2016. november 01. - Hétköznapi Hősnők

A Haszon magazin októberi számában kaptam fel a fejem egy nagyonmegmondó cikkre:

 Ezt akarják a nők! 


Meg is lepődtem, hogy Haszonék hogy a vadvirágos jóéletbe' tudták belepakolni a nők akaratát 3-4 oldalba (csak?!), de nyert a felcsigázó cím, és gyanútlanul belevetettem magam az olvasásba. 

Megtudtam többek közt, hogy az Éhezők viadalának Jennifer karaktere (akárki is az) mára kiütötte Dr. Szöszit, és azt, hogy mi nők azt szeretjük, ha kérés nélkül kitalálják, mire vágyunk. 
Khm, ez utóbbi lehet, hogy nem volt akkora újdonság, de azt el kell ismerni, hogy ritkán van annyi vér a pucánkban, hogy ezt le is merjük írni. :)

Viszont ami igazán megragadott, az az, hogy a cikk - pontosabban marketingszakértők hada - definiált 7 új nőtípust. Elsőre égnek állt tőle a hajam, mert nem rajongok a sztereotípiákért, de be kellett látnom, hogy fel tudom fedezni magam kedves nőismerőseimet a kategóriák között. ;) 

types_of_women_1.jpg
Szóval, Hősnőim, (görbe) tükröt elő, játsszunk egyet! Próbáld meg bekategorizálni Magad - én meg addig leírom a véleményem erről a hét típusról. Íme: 

Új nőtípusok
 

1. Kis vadóc

Ő az, aki nagy kanállal eszi az életet és szemtelenül kevés centiben méri a szoknyahosszt. Az sem baj, ha megbotránkozik rajta minden épeszű ember, csak buli legyen, meg élményhabzsolás.
Hangoskodik, notórius szabálykerülő, nem egy munka hőse. Pasik és állások jönnek-mennek, a hétvége kedd reggelig tart, az egészséggel meg majd ráér törődni akkor, ha korban utóléri a nagymamáját.

Nos, szerintem nincs semmi gáz a kis vadóccal egészen addig, amíg valaki benne nem ragad ebben a szerepben. Jó esetben ugyanis ez egy korszak, egy fajta lázadás, mondjuk egy állandósult leszaromtablettás állapot.

Ha esetleg Magadra ismertél (és közelebb vagy a 40-hez, mint a 20-hoz), szerintem lassan billentsd magad popón az acélbetkós bakancsoddal, mosd le az Alice Cooper-től kölcsönzött idióta sminkedet és most már nőj fel szépen.

2. Háztartásmenedzser

Nem ám HTB...., pfff. Menedzser! A cikk alapján egyébként nagyjából diplomás HTB (háztartásbeli) -nek definiálnám. 

Különlegessége, hogy lehet akár fickó is. A lényeg, hogy olyan ember, aki visszavonult a munka világából és a gyermeknevelésnek, a háztartásnak és a családi logisztikának szenteli életét.
S teszi mindezt nem behúzott füllel-farokkal (mármint ha van neki... mármint farka), hanem büszkén, dagadó mellekkel mellkassal.

Szóval tulajdonképpen a klasszik női szerepet adja, csak nem úgy, hogy ezt keserűségnek, megalázottságnak, vagy kínszenvedésnek éli meg, hanem úgy, hogy neki ez a vállalkozása, a munkássága.

S hogy mi a véleményem róluk? Őszintén emelem kalapom ezen hölgyek előtt (még akkor is, ha nincs diplomájuk). Egyrészt simán van annyi melójuk, mint karrierista társaiknak (sőőőt - és ez egy nagyon erős sőt), másrészt becsülöm a bátorságukat, hogy szőröstül-bőröstül be mertek állni a párjuk mögé. 

3. Új amazon

Korunk amazonjai már nem annyira harciasak, mint szkíta névadóik. Inkább csak lazák, önmegvalósítók és legalább annyira szeretnek az esszükkel is, mint a szívükkel. 

Mit is jelent ez? Hát, egy elég erős ego-központúságot:
- Azt teszem, ami nekem jó, úgy, ahogy nekem jó, és azzal, akivel nekem jó.

Az új amazon elsősorban magáért harcol, finom ám határozott, racionális módszerekkel. Kicsit emancipunci.
De nincs is ezzel semmi baj hölgyeim, csak ne tessék a szívünket meg lelkünket kifelejteni belőle! 

4. Ökospiritiszta

Ő az, aki nagggyon tudatos. Környezet- , egészség- , test- és mindentudatos. Nem vesz eldobhatót, sőt, ha lehet, egyáltalán nem is vesz. Újrahasznosít, maga készít, megtermel, befőz, kifőz, megvarr, lefest, stb. 

Spirituális érdeklődésű, és ha kimondod előtte azt a szót, hogy véletlen, olyan ösztönösen vágja rá, hogy "véletlenek nincsenek", mint Te azt, hogy "egészségedre", ha valaki tüsszent. 

Ő nem elintéz, hanem bevonz, nem agyal, hanem meditál, nem gyúr, hanem jógázik.
Pozitív gondolkodású és amiben csak lehet, alternatív megoldást választ. Ha gyermekeket is nevel, mindez hatványozódik. 

Amúgy alapvetően szerintem jó hatással van magára és a társadalomra is, egészen addig, amíg át nem esik a ló túloldalára véletlen.
- Véletlenek nincsenek.
Jahajj... :D


5. Tigrisnők

Vagy másképp: érett új amazonok (lásd 3-as pont).
40 feletti, elvált / egyedüllálló, vagy párkapcsolatban él (de ezt simán letagadhatná, pasival még sose látták nyilvánosan).

Fókuszban a karrier és az ÉN. Céljai vannak, mindene a függetlenség és amit ő kitalált, azt meg is valósítja. Hát már hogy a viharkabátba ne valósítaná meg? Hisz most van az ő ideje! (És erről semmiképp nem akar lekésni...)
Örömmel kezd vállalkozásba, vagy vált munkahelyet, a lényeg a szakmai kiteljesedés. 

Mindezt azért, mert a Tigrisnő most önmegvalósít.
Lehet hogy a 30-as évei elmentek a gyereknevelésre, vagy a feleség-szerepre, de ennek már vége.

Vörösre manikűrözött karmait és hófehér mosolyát megcsillantva, élete legjobb formájában, kis vadócokat megszégyenítően szexi - csak sokkal stílusosabb - öltözetben váltja meg a világot, és saját szabadságát.
Nos, hajrá. 

6. Új idősek

Amikor azt mondom nagymama, mi jut eszedbe? Házi lekvár, kalács, otthonka, stb..., ugye?
Hát, ha így vesszük, a hagyományos nagymamák ideje lejárt.

Az újkori időseknek már eszük ágában sincs a házi teendőkkel és az unokák körberajongásával tölteni a mindennapjaikat.

Ehelyett szívesen utazgatnak, társaságba járnak és kényeztetik magukat. Ott vannak Facebook-on, magabiztosan kezelik a Skype-ot, hogy a szétszórodott családdal azért kapcsolatot tudjanak tartni. Mielőtt megvesz egy újabb műszaki cikket vagy wellness hétvégét magának, lecsekkolja interneten. 

Naná, hogy ők is szabadságra és élményekre vágynak - hisz valószínű, soha korábban ez nem adatott meg nekik.  

Nem tudom elítélni őket ezért, általában egy végiggürizett élet áll mögöttük, s ha most jött el az idő, hogy növeljék az élvezeti faktort, felőlem aztán ne fogják vissza magukat. Sok boldogságot hozzá! :) 

7. Egyedülállók

Indítsunk egy nagyon durva, hazai statisztikával:
Az egyszemélyes háztartásokat 70%-ban nők alkotják.

Hu, csajok, lehet kicsit túltoltuk a girlpower-t, nem?

Mondjuk ebben szerintem az is benne van, hogy a fickók hamarabb költöznek vissza a szülői házba (Mama Hotel-be), minthogy felvállalják a magukról való gondoskodás ódiumát. 

Szóval az egyedülálló kategória az, aki tartósan páratlan, általában magasan kvalifikált és jó darabig esze ágában sincs változtatni ezen a helyzeten.
Mert a férfiak olyan ... - a mondatot mindenki fejezze be tetszés szerint, azt hiszem elég cifra a lehetőségek tárháza. 

Azt gondolom nem baj az, ha valaki egyedül él, egészen addig, amíg nem magányos. Ugye a kettő nem ugyanaz. Van, hogy jót tesz egy kis magunkra fókuszálás, de vegyük észre, ha már annyira belegabalyodtunk a saját vasakaratunkba, hogy egy megkeseredett, besavanyodott szipirtyó lett belőlünk, akivel a kutyának se lenne kedve együtt lenni.

És különben is, idén még Brigitte Jones is gyermeket vállalt, úgyhogy... ;) Lágyítsunk azokon a vonásokon, Hölgyeim!

bridget-jones-baby-pictures.jpg

Kép forrása: PopSugar.com


Mielőtt elköszönnék, kíváncsi vagyok, Te megtaláltad-e a saját típusodat!
Ha igen, mutasd meg nekünk, melyik az (nyugi, a felmérés tök anonim), de ha bátor vagy, írd meg kommentben is! :)

Szerinted mennyire lehet bekategorizálni a nőket? Tényleg léteznek ezek az altípusok, vagy ez durva általánosítás? 

Írd meg a véleményed akár itt, akár a hetkoznapihosnok.official@gmail.com-ra, a legfrappánsabbakat közzé is tesszük Facebook oldalunkon! 

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod! :) 


És ha van kedved egy kis közös Hősnősködésre, gyere, barátkozzunk Facebook-on is :)


Vagy nézd meg a Hétköznapi Hősnők videóit a YouTube-on!

Ha szívesen megosztanád velünk a véleményed, vagy bármilyen kérdésed van, bátran kommentelj, vagy írj nekünk. Várjuk szeretettel az üzeneted! <3

Tarts velünk és válj a saját életed Hősnőjévé! :)

Kata

Siklós Katalin

süti beállítások módosítása