Példaképek, nem csak nőknek.

Hétköznapi Hősnők

Everness Fesztivál

Oké, hogy a tudatosság ünnepe, de mit tud?

2017. június 29. - Hétköznapi Hősnők

everness_fesztiva_l_2017_also_o_rs.jpg

Létezik egy világ, amiről sokan még csak suttogva beszélnek. 

Egy világ, ami a szemünkkel nem látható, amit nem érinthet meg a kezünk. A lét egy olyan része, amiről sokan úgy hiszik, nem is létezik.

Ami egyeseknek tudomány, másoknak varázslat, s van, akinek ócska kuruzslás.
Nekem csoda, Neked az élet legnagyobb kérdése, neki fikció.

Tőlünk jóval keletebbre a napnál is világosabb egyértelműség, a belváros nyakkendős világában talán elvont hippi lét.

Megint másoknak gyógyulás, feltöltődés, egyeseknek inkább menekülés. Sokaknak színtiszta igazság, másoknak tagadás. Lehet útkeresés, utazás, de útvesztő is egyben.

De mi ez a világ?

Idén is az Everness Fesztiválon jártam. 

Amikor az ismerőseimnek mesélem, azt kérdezik: 
- "Á, az a nagyon furi...., öööö.... az aaaaz elvont izé.... az az ezo-feszt, ugye?"

Tovább

Új őrület: Acro jóga

A legmenőbb fitness trend nem csak a testet, a lelket is feltölti

acro_yoga.jpgFoto: wikipedia 

Még a jógával is csak messziről barátkoztam, amikor tavaly az Everness fesztiválon, a Balaton parton épp elvarázsolt kastély üzemmódban sétálgatva szó szerint belebotlottam egy acro-jógázó csoportba. 

Mondanom sem kell, hogy ott helyben gyökeret eresztettek a lábaim, korábbi úticél elfelejtve, nézzük csak, mi folyik itt. Amit láttam, egy fiú hanyatt fekszik egy jógamatracon, a lába 90 fokban felemelve és a kezével-lábával egy lányt forgat-pörget-felemel, majd puhán, finoman letesz.

A hosszú percekig is eltartó gyakorlás után békésen mosolyogva összeölelkeztek, imára összezárt tenyérrel fejet hajtottak egymás előtt... 
Aha, mondom, megvan a fesztivál legmenőbb, legromibb párocskája, biztos valami akrobaták, vagy ilyesmi.

Volt benne valami bensőséges

De mivel a frissen kinőtt gyökereim még mindig nem engedtek továbbhaladni, egyszer csak azon kaptam magam, hogy egy minimum fültől fülig érő széles mosoly sejtelmesen felém közelít.
Pont az a mosoly, akinek a gazdája az előbb még hanyatt fekve a földön forgatta a partnerét. 

Na neeee... Minden más esetben tisztelettudóan intettem volna, hogy neeem-nem, köszönöm, ez nem az én műfajom, de mondjuk az Everness fesztiválon nem csinál ilyet az ember.
(Hogy miért írom ezt, arról ebben a cikkemben olvashatsz bővebben.)

Eleve egy olyan nyitott és kicsivel a föld felett lebegős állapotban voltam, plusz annyira lenyűgözött az előtte látott mutavány, hogy hagytam magam felhívni keringőre. Illetve acro-yogára.

slideshow_3_1.jpg(Itt ragadom meg az alkalmat, hogy elnézést kérjek. A cikk során ugyanis kb. hatféle képpen fogom írni, hogy "acroyoga", "acro-jóga", "akrojóga", stb..., mert még nem találtam a végérvényes és egyedülállóan helyes megfejtést. Így inkább igyekszem mindenkinek a kedvében járni a vegyes írásmóddal :D 
Plusz most szólok, hogy ne várj a cikktől tudományos ismertetőket erről a sportról, mert én most csak a saját élményeimet fogom megosztani, nem a wikipediáét.)

Szóval akkor hirtelen azt mondja nekem a mosoly: 
- Kata!? Te vagy?? 
Mire én (napszemüveg levesz, értetlen ábrázat felölt, orrnyereg összeráncol, nagymamámtól örökölt furmányos hunyorgás előkap): 
- Aha. De honnan... Miiiii? Ez komoly?? Zsolti? Te itt? De hogy...??

Úristen, és ott áll előttem a kereken 20 éve nem látott általános iskolai osztálytársam.

Persze megfickósodva és épp egy acro-yoga minden feltöltő, mega- pozitív energiájától majd' kicsattanva


... aztaaa, hogy elszaladt ez a két évtized. 

Na, hogy rövidre fogjam, gyors újra ismerkedés, kivel mi van, hűtsük le magunkat a nagy izgalmakra a Balcsiban... Persze, de közben én azért a nosztalgiára fordított figyelmem minimum felével abban reménykedtem, hogy a zöldes balatoni hullámok csak kimossák régi-új ismerősöm fejéből a fél órával korábbi integetését.
Amivel akkor még idegenként, szavak nélkül is azt jelezte egy földbe gyökerezett lábú lánynak, hogy: 

-  "Gyere, gyere, próbáld csak ki az acro-jógát, imádni fogod!" 


Oké, partraszállunk és Zsoltink már bőszen mutogat is a korábbi tetthelyre, hogy naaaa, kipróbálod? 
Uh. Nincs mese, ez itt elkerülhetetlen lesz, meg - az igazat megvallva - baromira izgat az, amit korábban láttam. 

img_4928_1.jpg

Foto: http://funseattle.up.n.seesaa.net/

Szóval alig telik el pár perc, már ismerem az alapokat.
Megtudom például, hogy az acro-jóga alapvetően három fős mutatvány.

Szereplői: 
• Base (egy tinédzser szexuál-szótárából idézve, aki "alul van")
• Flyer (aki "felül van")
+ Spotter (a gyertyatartó)

Na jóó :))) Ezt elkomolytalankodtam kicsit.
Az acro-jógában minden pajzán fantáziám ellenére szó sincs ilyen jellegű viszonyokról, éppen ezért pl. azt is benéztem az elején, hogy Zsolti és Eszter (aki a Flyer volt) egy pár. 

Szóval a Bázis (base) a tartó ember, a Flyer az, aki repül és van egy Figyelő (spotter), aki arra vigyáz, hogy biztonságban legyen mindenki a gyakorlás során.
Bár ha engem kérdeztek, ezt inkább úgy mondanám, hogy a biztonságérzet miatt van ő ott.
Ami az én esetemben kb. 14 és fél másodperc alatt gyönyörűen kialakult spotter nélkül is.

És hogy bebizonyítsam, nem csak dumálok, meg is mutatom, mi lett az első gyakorlás eredménye. Nem, ez nem az, ahogyan ez a gyönyörű valóságban kinéz, ezek az első kísérletek, de átélni még így, billegősen-próbálkozva is fantasztikus volt. (Ezúton is köszi paparazzo-Panni barátnőmnek, hogy felvette :D)

Everness Fesztivál, 2016, Balaton part - a háttérben még Soma Mamagésa is elsétál :P

Tényleg onnantól vált felemelővé a gyakorlás, amikor el tudtam engedni a félelmeimet és rábíztam magam a partnerem irányítására, valamint a bennem élő egyensúlyérzékre. Mert ott van ő, csak hinni kell a testedben, hogy elő tudja venni, ha ügyesen figyelsz rá. Ahogy a társadra is.

img_9056.jpgMég egy saját fotó :) Itt repülök. Ez után a movement után van az, hogy kezek elengednek. Yuhhuuu

És ha már repülés és kéz-elengedés, akkor itt ki is térnék arra, ami szerintem az acro-jóga legfontosabb eleme:

Bizalom és önbizalom


Erre a kettőre épül ez a gyönyörű sport, kiegészülve egy kis egyensúllyal, harmóniával, békével, egymásra figyeléssel, önismerettel. 

Igen, mélységesen meg kell tudnod bízni a partneredben, hogy vigyáz Rád, hogy figyel Rád, így lehet csak élvezetes és felszabadult a gyakorlás. Valamint - természetesen - olyan partnerré kell válnod, aki maximálisan odafigyel a társára, s akiben megbízhat a másik.

Ilyen nagyon szép, kölcsönösségre épülő sport ez. Vagy inkább művészet.
Önfejlesztés, testmozgás, tanulás, megnyugvás, feltöltődés egyben.

Nem is akarom tovább ragozni, mert ideje kilyukadnom oda, ahova mindenképp szerettem volna: 

Ezt ki kell próbálnod!

1458860354-acroyoga.jpgFoto: hips.hearstapps.com

Imádnivaló acro-jóga közösségek alakultak ki már nálunk is, és ami a legszebb benne, hogy nagyon sokan szabadtéren gyakorolnak. Sétálj csak ki például a Margit szigeti nagyrétre este 6-7 óra körül, biztos, hogy fogsz találni csoportokat. Oktatókkal és állati jó fej, nagyon nyitott emberekkel. 

Igen, ha valami kell az acro-jógához, az a nyitottság.

Közvetlen közeli, testi kapcsolatba kerülsz akár egy számodra tök idegen emberrel (férfivel vagy nővel, az acro-jóga nem válogat), és a gyakorlás, vagy a flow ideje alatt egymásra vagytok utalva. Megérintitek egymást úgy, ahogy ezt csak nagyon bizalmas kapcsolatokban tesszük. S csak és kizárólag akkor lesz élvezetes, ha együtt megtaláljátok az egyensúlyt, a bizalmat és az összhangot. 

Ha egy kicsit belegondolok ebbe, nekünk magyaroknak erre bazinagy szükségünk van.

Sokkal, tényleg sokkal zárkózottabbak, merevebbek és feszültebbek vagyunk, mint számos más nép a világon... ezt rengeteg szituációban tapasztalom, ahogy igyekszem egyre több helyre eljutni az óperencián innen és túl. 

Alapvetően egy laza embernek tartom magam... de egy órácska acro-jóga után számomra is egyértelművé vált, hogy azért van mit fejleszteni ezen a lazaságon. (És nem fizikai értelemben - bár úgy is :). De az más tészta.) 

Közös nyújtás és thai masszázs

Mielőtt elfelejtem, egy nagyon izgalmas része még ennek a sportnak a gyakorlás utánai közös nyújtás és a thai masszázs. Bizony :))
Kifejezetten jellemző, hogy a partnerek átnyújtják és masszírozzák egymást, kimaxolva ezzel az acro yoga élvezeti fokát. Micsoda odaadás, kérem szépen. 

acroyoga-tt11-omshanti-2.jpg

Fotó: acroyogabrighton.com

Szóval, ha van kedved belekóstolni, három tuti tippem is van: 

- Irány a Margit sziget - ha nem is a szökőkútnál, de a nagyréten bizti, hogy találsz olyan csapatot, akikhez csatlakozhatsz.

- Irány az internet, böngéssz az oktatók és a jógastúdiók között - de a lényeg, hogy ne állj meg ennyinél, mert ezt tényleg ki kell próbálnod. A teljesség igénye nélkül néhány oktató és stúdió:

Aum Jógaközpont, Újhelyi Péterrel
Hargitay Réka kezdő órái az AcroYoga International oldalán
• Egy nyilvános akrojóga FB csoport budapesti eseményekre, partner keresésre, jam-ekre

- Irány Evernessia :))) 

Az Everness fesztivál egyébként is melegen ajánlott mindenkinek, aki tágítaná a határait, testközelből akarja felfedezni az élet naposabb oldalát, s nem csak azért akar fesztiválra menni, hogy üvöltő zenére tomboljon egy héten át. Tudatosság, nyitottság, spiritualitás, feltöltődés... és nem utolsó sorban rengeteg tánc, zene és acro yoga! 

Zárásnak még 3 csodás és nagyon vidám 'akrós' kép: 

Foto: acroyogaibiza.com

- Naaa, kedvet kaptál hozzá?
Vagy már próbáltad? Írd meg, milyen tapasztalataid voltak, Neked milyen érzést adott az acro yoga!

S ha szívesen olvasnál még hasonló cikkeket, vagy még többet a témában, nyomj egy lájkot és figyeld az oldalt, mert hamarosan érkezik a folytatás :) 


S ha úgy gondolod, másoknak is hasznos lehet a cikk, köszönöm szépen, ha megosztod! <3

Nézd meg a Hétköznapi Hősnők videóit is a YouTube-on! Iratkozz fel itt, hisz folyamatosan érkeznek az új videók, amikből erőt meríthetsz, hogy megcélozd a következő szintet az életedben. :) 

Benne vagy egy izgalmas kihívásban? Csatlakozz az 50 hét - 50 új szokás csoporthoz itt!

Ha szívesen megosztanád velünk a véleményed, vagy bármilyen kérdésed van, bátran kommentelj, vagy írj nekünk  a hetkoznapihosnok.official@gmail.com email címre. Várjuk szeretettel az üzeneted.

Tarts velünk, légy a saját életed Hősnője! :) 

Írta: Siklós Katalin 

 

süti beállítások módosítása