Példaképek, nem csak nőknek.

Hétköznapi Hősnők

"De kaja azért van benne?" A mindenmentes mánia megoldókulcsa

Iránytű az egészséges élelmiszerek útvesztőjében.

2016. március 13. - Hétköznapi Hősnők

 

erna_hrungsformen-paleo-und-low-carb_1.jpgHa egészségesen akarsz táplálkozni, valószínűleg lassan komolyabb útvesztőben érzed magad, mint anno szerencsétlen Minótaurosz. 

Amint megfogadod, hogy namostaztán odafigyelsz, annyi fogalommal, rövidítéssel és mentesség hátán mentességgel találod szemben magad, hogy leány legyen a talpán, aki el tud igazodni köztük.

Fejtsük tehát meg azokat a hieroglifákat, amiknek gyakran egész sora pompázik egy-egy termék csomagolásán.

Először vegyük át az ételérzékenységre vonatkozó kitételeket, ezek úgyis virágkorukat élik most.

Soha nem hallottunk még ennyi fajta diétáról és fura nevű alapanyagról, amit kerülnünk kéne.
Cserébe megismertük azokat a tejeket, amik soha nem láttak tehenet és azokat a kenyereket, amikkel már frissen is embert lehet ölni, olyan kemények. 
S ami a legpazarabb ebben az új helyzetben, az az, hogy örömmel fizetünk ki többszörös árat ezekért a furcsaságokért, hisz az egészségünk, a diétánk, vagy épp a spirituális tanítónk úgy kívánja. 

Na de nézzük, mit ír a cimke? 

501.jpg

Gluténmentes

- Mi az a glutén? 
A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke.
Hívhatjuk egyszerűen gabonafehérjének is, az sokkal érthetőbb. :) 

- Hogy kerül glutén az asztalra?
Fő gluténbajnokok a búza és a rozs, szolidabbak az árpa, tönkölybúza, durumbúza és a kamut búza, illetve őrleményeik.
Sőt, minden, ami belőlük készül, így az elsőre nagyon egészségtudatos választásnak tűnő pelyhekben, csírákban, darában és korpában is ott figyel az álnok glutén.

Titkos glutén-források a kekszek, müzlik, rántott dolgok, habart főzelékek, rántással készült levesek, sőt, még a gabonából erjesztett alkoholos italok is! Tehát egy jó whiskey-ben, sörben és a vodkában is ott sunyul a glutén. 

- Mi a gond a gluténnel?
A glutén egy nagggyon agresszív fehérje, amivel sokak szervezete bizony nem tud mit kezdeni. 
Ők a gluténérzékenyek.

Ha valaki gluténérzékeny, mégis folyamatosan, nagy mennyiségben fogyaszt glutén tartalmú finomságokat, annak tápanyag-felszívódási zavarokkal, majd hiányállapotok kialakulásával, de a vékonybél nyálkahártyájának súlyos sorvadásával is számolnia kell. 
Azért ez elég ijesztő, nem?

- Mik a gluténérzékenység tünetei? 

  • puffadás, hasfájás, hasmenés
  • állandó fáradtás, vérszegénység
  • bőrszárazság, fénytelen, töredezett haj
  • viszkető bőrfelületek, akár hólyagok
  • ödéma

- Mik a valóban gluténmentes élelmiszerek? 
A zöldségek, gyümölcsök, friss húsok, halak, tejtermékek (főleg a natúr változataik!) és a tojás.

De nyugalom, vannak gluténmentes gabonák is, így a rizs (hurrá!), a zab (hip-hip hurrá!) kukorica, köles és hajdina.

Tehát ha gluténérzékeny vagy, de nem akarsz lemondani a kenyér fogyasztásról, akkor sincs vész.
Gluténmentes lisztek egész tárházát lehet már kapni, így rizslisztet, kukoricalisztet, burgonyalisztet, szójalisztet, sárgaborsólisztet és tápiókalisztet is, illetve ezen lisztekből kevert egyéb lisztféleségeket. Lehet tehát sütni-főzni, egy kis gluténérzékenység nem jelent felmentés konyhatündérből. :) 

Ha el akarod hagyni a glutént az étrendedből, elsőre számolj egy elég bitang diétával, de cserébe azzal is, hogy karcsúbb, kecsesebb leszel, nagy valószínűséggel búcsút inthetsz a puffadásnak és sokkal jobb közérzet is vár Rád.

bigstock-gluten-free-344037951.jpg

Laktózmentes

- Mi az a laktóz? 
Tejcukor. 
Egyébként egy galaktózból és glükózból álló diszacharid, de nem vagyunk mi tudósok, hogy ilyen nyelven diskuráljunk. :D  Szóval tejcukor. 

- Hogy kerül laktóz az asztalra? 
Tejjel és tejtermékekkel. 

- Mi a gond a laktózzal? 
Akkor van gond, ha a Te szervezeted képtelen lebontani ezt a cukorfélét. Ennek oka a lebontáshoz szükséges laktáz enzim hiánya vagy alacsony szintje lehet. 

A mindent tudó Wiki hivatkozik egy becslésre, miszerint világszerte a felnőtt népesség 75%-a nem képes teljes egészében lebontani a tejcukrot. Persze a japánoknál nő a tejfogyasztás, dehát ők nyilván szuperemberek, szóval nekik ez sem jelent gondot.
Mindeközben nálunk úgy terjed a laktózérzékenység, mintha járvány vagy divat lenne. 

Felmerülhet Benned a gondolat - hisz már a reklám is megmondta -, hogy tejtermék fogyasztás után csak be kell vinni egy kis plusz laktáz enzimet és mindenki boldog.

Na neeem, azért ez nem ilyen egyszerű, ugyanis kétféle laktózérzékeny ember van
Az egyik, aki tud mit kezdeni az utólag bevitt laktázenzimmel és a másik, aki nem.

- Mik a laktózérzékenység tünetei? 

  • gyomorgörcs, puffadás, hasmenés
  • krónikus fáradtság, depresszió
  • szédülés, izzadás, fejfájás, kimerültség
  • végtagfájdalmak
  • aknék

- Mik a valóban laktózmentes (tej)termékek? 

(Azért teszem zárójelbe a tejet, mert találkoztam már olyan áruval is, aminek nyilvánvalóan semmi köze nem volt a laktózhoz, de azért ráírták, hogy laktózmentes. Ez majdnem olyan, mintha egy cipő csomagolásán is ott virítana, hogy glutén-, laktóz- és cukormentes. Grrrrr.)

Ha valóban laktózmentes tejterméket keresel, jönnek a bonyodalmak! 

Ugyanis létezik az a verzió, amikor a laktóz lebontását már előre, iparilag elvégzik, és így kerül a termékbe. Kvázi megemésztik helyetted :D
Ez a valóban laktózmentes.

Viszont van olyan, amikor a normál termék mellé pakolnak egy kis laktáz enzimet. Nesze, ha nincs elég, majd adunk mi Neked mottóval. 
Ez viszont szívás, ha visszagondolsz arra, amit feljebb írtam.
Hisz a laktóz ebben az esetben ugyanúgy ott virít, mint egy sima tejben például, csak megfűszerezték egy csipet laktáz enzimmel, amivel vagy tudsz mit kezdeni, vagy nem. 

Ha nem, azt onnan fogod észervenni, hogy bár Te laktózmentes tejcivel iszod a reggeli kávédat, mégis futás van utána - és nem azért, mert Rubint Réka életmódját másolod, hanem mert muszáj. 

Na frankó!

Van persze erre is megoldás, az élelmiszeripar ugyanis gyönyörűen lépést tart a hirtelen megbokrosodott étel-allergia rohammal.

Ilyenkor jönnek képbe azok a "tej"termékek, amiktől tejiparban dolgozó felmenőim rendre hülyét kapnak: 
Rizstej, mandulatej, kókusztej, zabtej, szójatej és társaik.

Sőt, szemet gyönyörködtető választékban kaphatók már növényi joghurtok, tejszínek, pudingok is, szóval nem kell lemondani ezekről a finomságokról sem, ha kiderül, hogy laktózérzékeny vagy.
Csak számolj egy hármas szorzóval a beszerzési költségeknél. :)

dairy-free.jpg

Nyomokban problémát tartalmazhat...

Amerikában már elterjedtebb, Magyarországon még egy fokkal ritkábban találkozunk ezekkel az extra jelölésekkel, de egyes élelmiszereken nálunk is fel szokták tüntetni, ha szóját, mogyorót, diót, vagy ezek származékait tartalmazza.
Még akkor is, ha csak nyomokban.

Ezt azok kedvéért teszik, akik allergiásak rá, és mondjuk az eredeti termékből nem feltétlen derül ki, hogy ott bármi keresnivalója lenne például egy kis mogyorónak. 

Ha tudsz róla, hogy ilyen intoleranciával vagy érzékenységgel rendelkezel, figyeld bőszen a cimkéket, sokszor tartalmaznak ilyen meglepetéseket! 

Hozzáadott cukrot nem tartalmaz

Ha ki akarjuk elemezni ezt a jelölést, egyértelműen rájövünk, hogy gyanús ez a mondat.
Hisz egy olyan a korban, ahol a cukor lassan ádázabb ellenség lesz, mint annak idején a pestis, ha teljesen cukormentes lenne az adott termék, valószínűleg azt büszkén, mellkast döngetve rá is írnák.

Tehát ilyenkor arról van szó, hogy valamilyen más cukor bizony ott figyel a produktumban. Jellemzően például a gyümölcscukor. Ha reggelire benyelsz egy fél liter "hozzáadott cukrot nem tartalmazó" narancslevet, számolj vele, hogy akkor is ipari mennyiségű (gyümölcs)cukorral indítottad a napot, hiába nem toltál be mellé még két szelet nutellás kenyeret is.

A cukor kapcsán még fontos megjegyezni, hogy nincs még egy összetevő, ahol ilyen találékony az élelmiszeripar a megnevezését illetően. 

Ha el akarod kerülni, hogy cukrot vigyél be a szervezetedbe, akkor árgus szemekkel keresd a cimkén a következőket:
Cukor, barna-cukor, nádcukor, invertcukor, méz, szacharóz, melasz, glükóz, fruktóz, dextróz, glükóz-fruktóz szirup, magas-fruktóztartalmú kukoricaszirup (HFCS), kukoricaszirup, keményítőszirup, juharszirup, agave szirup, rizsszirup.

Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy ezek mindegyike rossz, de ha diétázol és ezért mézzel iszod a kávédat, vagy eszed a müzlidet, inkább ne áltasd magad. Az is cukor. Ugyan egy egészségesebb verziója, de cukor. 

És akkor nézzük a csomagoláson a termékek minősítésére utaló jeleket:

non-gmo-seal.jpg

NON GMO vagy GMO Free

A GMO egy mozaikszó, magyarul annyit jelent, hogy genetikailag módosított élőlény - angolul Genetically Modified Organisms.
Olyan élőlényekre mondják ezt a bizarr kifejezést, amiknek a génállományát molekuláris genetikai eljárásokkal módosították és/vagy mesterségesen, genetikai eszközökkel hozták létre.  

NON GMO vagy GMO Free cimkét azon élelmiszerek kaphatnak, amik a teljes előállítási folyamat során sehol nem találkoztak genetikailag megbuherált élőlénnyel. 

halal_icon.jpg

HALAL 

A halal fele annyira se ijesztő, mint amire elsőre asszociálnánk.
A halal egy arab szó, jelentése: "törvényes, megfelelő, megengedett, tiszta".

De mit keres ez a kaján? 
Ezzel kifejezésekkel azokat az ételeket és italokat díjazzák, amiket egy muzulmán vallású ember is bátran fogyaszthat, anélkül, hogy Allah törvényei ellen vétene.
A jelölés meghatározásakor nem csak az alapanyagokat vizsgálják (nyilván nem szerencsés például, ha sertéshús van az adott készítményben), hanem azt is, milyen berendezések segítségével készült az adott termék.

A szó arab ellentetje a haram, amelynek jelentése: "törvénytelen, tiltott". 

Szóval ha a halal jelölést látod egy élelmiszeren, keine pánik, semmi rosszat nem jelent, sőt.

kosher-certified.jpg

KOSHER vagy KÓSER

Na, ez már ismerősebb a köznyelvből, hisz vallási hovatartozástól függetlenül hajtogatjuk bőszen, hogy "ez nem kóser", ha valami nem tűnik teljesen korrektnek, tisztának. 

És pontosan erről is van szó. A kóser magyarul annyit jelent: alkalmas, tetsző, megfelelő.

De nem csak ételre használják, a kóser szó bármely dolog rituális alkalmasságát jelzi a zsidó vallásban és szokásrendszerben. A zsidó közéletben minden rendben levő, helyes dolog "kóser".

Tehát ha kóser minősítéssel ékeskedő élelmiszert találsz, bátran marj rá, csak jót jelent. Egyébként ami nem megfelelő az a "teréfá", ebből jön a tréfli szó.

gras.jpg

GRAS

A GRAS minősítéssel rendelkező élelmiszer alapvetően biztonságos. 
Bár itthon még kevésbé használják ezt a kvalifikációt, az USA-ban fontos mérce. 

A mozaikszó jelentése is pontosan ezt takarja, Generally Recognized As Safe, azaz alapvetően biztonságosnak ismert. 
A jelölést a
z amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hatóság, az FDA (Food & Drug Administration) osztogatja. 

Tehát, ha GRAS minősítést látsz, boldogan válaszd az adott terméket, jól jársz vele. :)  

gmp-300x3001.jpg

GMP

A GMP - azaz helyes termelési gyakorlat (Good Manufacturing Parctice) - tulajdonképpen a gyártási folyamatot, biztonságot és annak tisztaságát minősíti.
A helyes termelési gyakorlat (GMP) alapelveit 5 csoportba lehet osztani, magyarul ez az "5 M" rendszere: 

  • Munkafeltételek (munkahely létesítése, az üzem telepítése, tervezése, építése, gépi berendezései és eszközei)
  • Munkaerő (szakképzett és fegyelmezett)
  • Minőségi nyers- és alapanyag beszerzés és használat
  • Műveletek (szakszerűen kidolgozott és ellenőrzött)
  • Minőségmegőrzést garantáló szállítási és tárolási körülmények

Ha GMP minősítésű termékkel találkozol, kiindulhatsz belőle, hogy nagyon magas és biztonságos körülmények között előállított produktumot választottál, s vélhetően nem kell attól tartanod, hogy egy rágcsálós szelfivel kerül Blikk címlapra az adott gyártó. :))

Ééés ha már megvan a szuperminőség, még mindig van egy nagy kérdés: 

Bio vagy organikus??

bio-fresh-food-labels_23-2147489269.jpg

A helyes válasz a "C" :)) 
Tehát tök mindegy. Bio és organikus között nincs különbség.

Mi a bio? 
Azok az élelmiszerek kerülhetnek a bio besorolásba, amiknél tuti sicher, hogy a gyártási folyamat során semmilyen mesterséges anyaggal nem találkoznak. Sőt, ez a szigorság már akkor elkezdődik, mikor a végtermék még egy kósza gondolat csupán. A termőföldbe nem kerülhet műtrágya, a vetőmag is csak bio lehet, permetszert még hírből sem ismerhet az a növény, ami aztán bio tanúsítványt kap, mire a polcokra kerül.

Magyarországon tíz különböző jogszabály hivatott biztosítani a bio feltételek meglétét, melyek nem csak a növénytermesztésre vonatkoznak, hanem még az állattartásra is kiterjednek. 

Leegyszerűsítve azt mondanám, hogy ők a boldog állattartásban nevelkedő jószágok. Nem lehetnek kikötve, kell, hogy elegendő mozgásterük legyen és persze csak bio takarmányt falatozhatnak. 

Van-e csapda a bio termékeknél? 

Nem pont a bio-nál, de azért van csapda, amibe a gyanútlan vásárló hajlamos belesétálni.
Imádjuk a kézműves, reform, őstermelői és háztáji nyalánkságokat, de azért ne felejtsük el, hogy attól, hogy valamit Béla bácsi maga kapált a napfényes dunántúli lankákon, még nem jelenti azt, hogy utána nem ragadott permetszeres kannát, és adott azzal a lendülettel egy kis vegyi segítséget is a portékájának.

A bio minősítést egy meglehetősen szigorú szabályrendszer alapján kapja egy termék, ami aztán ennek megfelelően magas áron csillog-villog a polcokon.

Mindenkinek saját szíve joga, hogy Béla bácsira dob egy szavazatot, marad a hiperek szabványportékáinál, meg az egészévbenszőlő-nél, vagy úgy dönt, hogy zsebbe nyúl, mert a bio, meg a boldog szarvasmarha jelenti számára a biztonságot, ha élelmiszerről van szó. 

regole-base-per-una-corretta-alimentazione.jpg

És végül, de nem utolsósorban tegyünk tisztába még egy sarkalatos kérdést: 

Mi a különbség a vegetáriánus és a vegán között? 

Annyi mindenképp egyértelmű, hogy azokat az embertársainkat hívjuk a köznyelvben vegetáriánusnak, akik nem esznek húst. Eddig pipa. 

De azért ennek vannak fokozatai.
Hiszen állati eredetű termék még a tej és a tojás is, és itt jön a vega-csavar. 

A "sima" vegetáriánus (okto-lakto vegetáriánus) tényleg csak a husit mellőzi, tojást és tejterméket viszont fogyaszt. 
Iggggen, a hal is hús, tehát az nem játszik. 

A vegán - vagy szigorú vegetáriánus - csak növényi eredetű ételeket fogyaszt, semmit nem tesz a tányérjára, aminek köze van valamilyen állathoz.
Tehát se húst, se tojás, se tejterméket nem eszik. 

Écccsapám erre valószínűleg már kérdezné: 
- "De azért enni eszik??" ;)) 

Természetesen igen, mégpedig gyönyörű, színpompás étkeket, varázslatos húspótló gabonákkal felturbózva. :)
De nyilván szüleink, nagyszüleink korában szinte elképzelhetetlen volt, hogy valaki önszántából lemondjon a húsról, sőt, azt hiszem, akkor is gondban lettek volna, ha le akartak volna ugrani egy kis szejtánért a sarki boltba... 

vegetarian_foods.jpg

De a világ változik.
S vele együtt változnak táplálékaink, életmódunk, környezetünk, sőt, bizonyos mértékben szervezetünk funkciói is. 

A rossz hír, hogy egyre többfajta étel-intoleranciát és allergiát lesz képes azonosítani az orvostudomány (az egy egészen más kérdés, hogy ezek eddig is voltak-e, csak nem tudtunk róluk, vagy újkeletű problémák), a jó hír pedig az, hogy szinte végtelen a megoldási lehetőségek tárháza. 

A hétvégét Kaliforniában töltöttem, a Natural Products Expo-n, ami gyakorlatilag a természetes termékek világkiállítása.
Őszintén azt éreztem, hogy kínálatban kábé 5 évvel el vagyunk maradva, de ez nem szomorított el.
Én a lehetőséget látom benne. Fejlődni fogunk még ebben is, mert egyre növekvő igény van rá, és a fejlődés mindig pozitív dolog. 

Viszont, mivel itthon is nagyon tudatosan étkezem, bizton állíthatom, hogy aki oda akar figyelni, diétázni, vagy fogyni szeretne, annak már most is minden eszköz a rendelkezésére áll.

Az elérhető termékek palettája szinte hétről hétre bővül, úgyhogy mi is robogunk az egészséges kánaán felé, legyen szó bio-élelmiszerkről, cukor- , laktóz- , liszt- vagy gluténmentességről. 

Köszönöm a figyelmedet! :) 

Ajánlott: 
A világ legegyszerűbb sütije!! 
Laktóz-, cukor-, liszt- és gluténmentes, diétabarát, s mindössze 3 hozzávalóból áll! Zseniális!! :)
Nézd meg itt

Következő bejegyzésemben egy rövid beszámolóval készülök a Natural Products Expo-ról, megmutatom a legfrissebb trendeket, az amerikaiak legkedveltebb termékeit, s azt, milyen feltörekvő irányzatok mutatkoznak az USA-ban az egészséges élelmiszerek piacán. 

Hogy ne maradj le róla, kattinst a jobb felső sarokban lévő "Követés" gombra! 

Napi inspirációért keresd a Hétköznapi Hősnőket a Facebook-on.

Vagy nézd meg a Hétköznapi Hősnők videóit a YouTube-on: 
https://www.youtube.com/channel/UCq_cOkQ_n40yTEjb-C7zhew

Benne vagy egy izgalmas kihívásban? Csatlakozz az 50 hét - 50 új szokás csoporthoz itt: 
https://www.facebook.com/groups/50.het.50.uj.szokas/

 Ha szívesen megosztanád velünk a véleményed, vagy bármilyen kérdésed van, bátran kommentelj, vagy írj nekünk  a hetkoznapihosnok.official@gmail.com email címre. Várjuk szeretettel az üzeneted! :) 

Tarts velünk és válj a saját életed Hősnőjévé! :)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapihosnok.blog.hu/api/trackback/id/tr768466566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása