Példaképek, nem csak nőknek.

Hétköznapi Hősnők

Everness Fesztivál

Oké, hogy a tudatosság ünnepe, de mit tud?

2017. június 29. - Hétköznapi Hősnők

everness_fesztiva_l_2017_also_o_rs.jpg

Létezik egy világ, amiről sokan még csak suttogva beszélnek. 

Egy világ, ami a szemünkkel nem látható, amit nem érinthet meg a kezünk. A lét egy olyan része, amiről sokan úgy hiszik, nem is létezik.

Ami egyeseknek tudomány, másoknak varázslat, s van, akinek ócska kuruzslás.
Nekem csoda, Neked az élet legnagyobb kérdése, neki fikció.

Tőlünk jóval keletebbre a napnál is világosabb egyértelműség, a belváros nyakkendős világában talán elvont hippi lét.

Megint másoknak gyógyulás, feltöltődés, egyeseknek inkább menekülés. Sokaknak színtiszta igazság, másoknak tagadás. Lehet útkeresés, utazás, de útvesztő is egyben.

De mi ez a világ?

Idén is az Everness Fesztiválon jártam. 

Amikor az ismerőseimnek mesélem, azt kérdezik: 
- "Á, az a nagyon furi...., öööö.... az aaaaz elvont izé.... az az ezo-feszt, ugye?"

Hát, így is mondhatjuk. Szerintem leginkább pont az, aminek a saját szintünkön állva látjuk.

Nincs jó vagy rossz elképzelés róla. Ha valakinek csak ezo-feszt, spiri elvonulás vagy kicsi Woodstock, mezitlábas–raszta hajas–batikolt nadrágos összejövetel vagy varázstábor... ám legyen.
Másoknak a kontinens legszebb és legbékésebb helye pár napra.

És mindegyik látásmód rendben van. Sőt, szerintem mind el is fér az Everness hátán.

Mivel egészen biztos, hogy mindenkinek mást jelent ez a fesztivál, de személyes meggyőződésem az, hogy receptre kéne felírni a tudatosság bármely formáját az emberiségnek, idei beszámolóm szóljon leginkább azoknak, akik még csak kóstolgatják a témát. 

(De ha Te nyakig benne vagy, természetesen fogadd akkor is végtelen nagy szeretettel! Pontosan úgy, ahogy írodott. <3 )

Everness Fesztivál –» Újoncként: 

Annak, aki még soha nem tette rá kis kezét a tudatosság végtelen csarnokába nyíló bazilikakapu kilincsére, szerintem az Everness egy meghívó.

Egy olyan alkalom, ahol a saját nyitottságodnak megfelelően elkezdhetsz nyújtózkodni, szemet nyitogatni, finoman ébredezni.
Belekóstolhatsz számtalan irányzatba és eldöntheted, közel áll-e Hozzád valamelyik.
Meghallgathatsz több mint 300 előadót és ráérezhetsz, kivel, s kinek a mondandójával tudsz együtt rezegni. 

De lehet az is, hogy csak elengeded magad.

Elmerülsz a hangulatban, tudatosítod, mennyire felemelő, hogy nyugodt emberek vesznek körül. Beszippantod az Everness hamisítatlan, szeretetteljes energiáját, rácsodálkozol a temérdek ismeretlen dologra, irányzatra, hangszerre, stílusra... és hagyod, hogy sodorjon ez a színes, füstölő illatú, mágikus dallamokkal és végtelen ölelésekkel átitatott kavalkád. 

Megvan az az érzés, amikor jól teleszívod a tüdődet levegővel, behunyod a szemed és hanyatt dőlve lebegsz a vízen?
Amikor élvezed a nap melegének érintését az arcodon, tompán hallod csak a külvilág zaját és belefeledkezel a hűvösen finom érzésbe, ahogy a hullámok puhán elsimítják a hátad alatt a gravitáció súlyát... és átadod Magad. Tudod, mire gondolok, ugye?

Első bálozóként pontosan ilyen puhán, kedvesen és elképesztő sokszínűen enged betekintést az Everness abba a bizonyos, láthatatlan világba. 

De mi is ez az egész? –» Spiritualitás, ezotéria, tudatosság. 

Tegyük egy kicsit helyre a fogalmakat, mert bár egymás részei, nem rossz tudni, mi micsoda. Sok félreértés és előítélet övezi ezeket az ősidőkre visszanyújtózó tudományokat - na persze főként az Everness kapuin kívül.

Idebent - ahogy egy kedves ismerősöm  mondta - olyan ez, mint a fogmosás. Csak csinálja az ember, hisz az élet természetes része, nem kell beszélnie róla. De azért mi most kijárunk egy elméleti, fogalommagyarázó gyorstalpalót.

Spiritualitás:

Ez egy összefoglaló kategórianév. Olyan világnézeti formák közös neve, amelyek elsősorban a szellemi, természetfeletti erők és a lélek értelmezésén alapulnak. Több vallás közös alapelvét is jelenti, de nem egyenlő azok gyakorlásával. A templomba járás, vagy az Istenben való hit nem jelenti közvetlen módon a spiritualitást.

A spirituális ember vallja, hogy élete nem önmagáért való - nem öncélú - hanem egy magasabb szintű rendet, célt és értelmet szolgál. Tetteit, döntéseit ezen elv alapján igyekszik megvalósítani. A spirituálisan gondolkodó ember a világot úgy értelmezi, hogy a tettei egy speciális ok-okozati rendszerben hatnak vissza életére.

A spirituálisan gondolkodók szerint a világnak vannak az érzékszerveink számára rejtett dimenziói és összefüggései, amelyek ugyanolyan erős hatással lehetnek létünkre, mint a környezetünk érzékelhető része. A spirituális világnézeteket követők vallják, hogy az élet több kell, hogy legyen, mint a természet véletlen egyszeri és megismételhetetlen játéka.

Ezotéria:

Az ezoterikus tanok eredeti vagy szűkebb értelemben csak a beavatottak számára elérhető misztikus, vagy üldözött tanokat jelentették. Az ókorban a bizalmas (tanulói) körrel megosztott ismereteket sorolták ide. 

Sokkal többet mondó magyarázat viszont, ha a szó eredetét vizsgáljuk:
A görög 
'ezoterikosz' melléknév jelentése: belső, benső (ezo=befelé).

Bővebb értelemben az ezotéria tehát a lélek belseje felé irányuló utazást jelenti.
Maga a jelenség egyébként nagyjából egyidős az emberiséggel, mivel az ember az idők kezdete óta választ keres élete „nagy kérdéseire”. 

Több vallás és irányzat alapelemei, gondolatai és tanításai illeszkednek az ezoterikus világképbe így pl. a jóga, tantra, okkultizmus, spiritualizmus, antropozófia - hogy csak a legismertebbeket kerítsem elő.

Tudatosság:

A tudatosság a figyelem szándékos, elfogadó és nem ítélkező összpontosítása a jelen pillanatban fellépő érzelmekre, gondolatokra és érzékelésekre. A tudatosság az öntudat egyik tulajdonsága, amelyről már régóta feltételezik a tudósok, hogy meghatározza a jóllétet.

Ezt még nagyon bőven lehetne ecsetelni, kezdve az ön-tudatosságnál, folytatva a test- és környezettudatosságal, messzire elkanyarogva egészen a buddhizmus, a meditáció és a megvilágosodás ösvényein, kilyukadva akár napjaink alkalmazott pszichológiai módszereinél.

Fogalmak forrása: wikipedia

De hogy jön mindez össze egy magyar, balatonparti fesztivállal? Térjünk hát vissza Alsóörsre.

Everness = Awereness (?)

Kövezzen meg érte bárki, de nekem ez az értelmezés csak most, második éves lelkes fesztiválozóként esett le.

A tudatosság ünnepe, oké. Ez a fesztivál mottója.
De valahogy az Everness szó nekem eddig az "ever" alapra épült a fejemben. A bármikor és mindenkor, a valaha és az örökre jelentését hordozza magában számomra, és amúgy talán ezzel se lövök annyira mellé. 

A fesztivál nekem pontosan az örök értékek, az alap-törvényszerűségek újragondolását adja, az itt is most hatalmával együtt, tudatosan. 

Aha, ez talán így egy kicsit kusza, úgyhogy megpróbálom kifejteni. 

Azt jelenti nekem, hogy amire figyelsz itt és most, az nyomot hagy, örökre. Benned is és a külvilágban is. (Ha egyáltalán el kell ezt a kettőt különíteni egymástól.)

Legyen szó a testedről, a táplálkozásról, a szépség megéléséről, a megnyugvásról, a tanulásról, a találkozásokról, a nőiséged (férfiséged... vagy férfiasságod, vagy hogy :) ) megéléséről, a zene hatásáról és az érzésekről. 

Aminek és ahogyan ma, most figyelmet szentelsz, az mindig, mindenre kihat. Ever. 
Legalábbis így gondolom én, s ennek a fajta figyelemnek, tudatosságnak és feltöltődésnek is szentelem a fesztivált.

Néhány kulcsfontosságú gondolat, ami megfogalmazódik bennem az Everness összegzéseként:

• Akármit is hoz az élet, érted van. 
• Vigyázz a környezetedre és a többi emberre. Meghálálják. 
• Tápláld tudatosan a tested, az elméd és a lelked. 
• Legyél nyitott, fogadd szeretettel az újat. 
Legyen szó zenéről, információról, szemléletről, emberekről vagy érzésekről.
• Ne akarj készen kapott igazságokat. Fedezd fel saját Magad és járd a Te utadat! 
• Merülj el a pillanatban. Élj! 

És egy kicsit részletesebben:

Everness Fesztivál–» Visszatérő vendégként

A fesztivál kapuin belépve őszintén szólva nekem mindig kell egy kis idő. Azt hiszem ez azzal az állapottal függ össze, amiből épp kiszakadok azért, hogy pár napig belsőbb (felsőbb) énemmel foglalkozzam. 

Egy viszonylag materialista, hajtós, nagyvárosi környezetből jövök, amiben - kár is lenne tagadni - a budai élet sztereotípiáinak szinte minden megnyilvánulása abszolút fellelhető.  

Ehhez képest, amint behúzom a (természetesen túl nagyra csomagolt) bőröndömet az alsóörsi strand területére, olyan, mintha egy másik bolygóra érkeznék. 

Hirtelen senki nem siet sehova, senki nem goromba a másikkal.

Senki nem hallgat üvöltő house zenét,
nem kell attól félni, hogy ginát önt valaki az italodba és senki nem tántorog részegen.

Senkit nem érdekel, ki mibe van öltözve.
Se az, hogy milyen kocsival jött, hány milliós az órája,
hány négyzetméteres a sátra és az milyen panorámával rendelkezik.

Ezek a mérőszámok Evernessiában nem léteznek. 

Szerda éjjel érkezem, egy elvarázsolt koncert utolsó dallamait hallgathatom még végig egy nyugágyba lepihenve a Balaton partján. Fejem felett a csillagos ég... meg a hatalmas és sűrű gondolat-felhő, amit még egyáltalán nem sikerült letennem.

Mert hazugság lenne azt mondani, hogy amint belépek, a környezettel együtt én is átváltozom. Hát nem!
Fél órával korábban még full Hősnő-üzemmódban, laptoppal az ölemben egy webináriumot vezényeltem, most meg ott sorakoznak a fejemben az ehhez kapcsolódó listák és teendők. Mind arra várnak, hogy nekik adjam újra a figyelmemet és szépen sorban kipipálgassam őket. 

Na de ebből most nem esznek! Bár izgatott vagyok még miattuk, gondolatban oldalba bököm magam és azt mondom: 
- "Hey, csajszi, engedd el. Mára vége."

Oké, rendben, bár érzem, hogy ezt párszor még meg kell beszélni magammal.
Visszaterelem a figyelmem a felettem lévő csillagos égboltra és hagyom, hogy a Balaton parton egy nyugágyban fekve édes álomba ringasson a zene. 

Másnap felfedező körútra indulok, mondhatni tudatosan kóválygok. :)

Fel akarom fedezni a tábort, a sátrakat, a színpadokat, a különleges hangszereket, a fesztiválozókat, a kiállítókat..., de elsősorban saját magam. Sodródom, lézengek, belehallgatok egy-két előadásba és megyek tovább. Leülök, eszem valamit - amiben természetesen nincs hús -, megölelek egy kedves ismerőst és újra megyek tovább. Idő kell, hogy ne csak fizikailag érkezzem meg, hanem fejben és lélekben is. 

De közben megint beüt a "kinti" üzemmód. A tegnapi feladatok újra ott vinnyognak a fejemben, hogy intézzem már el őket. Hisz nem áll meg az élet azért, mert én most fesztiválon vagyok, ugye.

Rendben. Bár kicsit idiótának érzem magam, annyira kilógok így a közegből. De leülök a parton egy padra, kezemben a laptoppal, felvértezve két vödör elszántsággal, hogy én most dolgozni fogok.
Ez a fesztivál úgyis az elfogadásról szól, hát én elfogadom a munkámat, mások meg tudom, hogy ezzel együtt elfogadnak engem. (És ha nem, én ezt most akkor is megcsinálom.)

El is kezdik ujjaim pergő táncukat a klaviatúrán, de a tekintetem (és vele együtt a figyelmem is) állandóan elkalandozik.

A távolról halkan lüktető zene, a Balaton megáldása előttem, a mögöttem lévő színpadon zajló előadás, a boldogan táncoló vagy jógázó csoportok, az elképesztő színes és különleges dekoráció...
Na, gyerünk Kata, vissza, vissza ahhoz az emailhez!  

De már nem megy. Egyszer csak újra megjelenik a tegnapi hang a fejemben és olyan kis kedvesen duruzsolva azt mondja: 
- "Engedd el ezt most. Add át Magad. Hisz itt vagy és nem máshol."

Milyen igaza van?!
Elmosolyodom a felismerésen, hogy egy egész jó fej nő lakik ott benn, aki ilyen odaadóan figyel rám. Hát legyen :)
Sóhajtok egyet, érzékeny, de határozott búcsút intve ezzel a munkának. Hetykén ráhajtom a laptopomra a saját fedelét és eltűntetem olyan mélyen a csomagmegőrzőben, hogy napokig hallani se fogok róla. 

És mintha ez lett volna az a pillanat, amikor a belsőm újra összetalálkozott fizikai valómmal. A kezébe nyomott egy pacsit, egymásra vigyorogtak és innentől kezdve együtt fesztiváloztak.

Akkor most már tényleg megérkeztem, hello Everness! :) 

19275082_788398534671227_3118709200405740430_n.jpg

Hello megannyi ismerős és barát, vegetáriánus étkek, lüktető zene, színes tábor, bölcsesség, napfény, tanulás és tanítás, inspiráció, kedvesség, jelenlét, egyszerűség, mezítláb sétálás, szépség, családiasság, környezettudat, harmónia. 

Béke, szeretet, nyugalom. Egészség, feltöltődés, barátok.
Nem ÉLET, hanem ÉLÉS.

Az Everness Fesztivál összességében hatalmas lehetőség nyitni.

Amikor megkérdezte tőlem egy ismerősöm, hogy: 
- "És jól érzed Magad ott?"
Hm.
- "Nem, nem itt érzem jól magam - válaszoltam neki -, hanem jól érzem magam. Csak úgy jól érzem magam magammal, bárhol is vagyok." 

Meg egyébként is, ez a fesztivál nem a partiarcosságról szól. Az Everness-en én leginkább elgondolkodom. De még inkább érzek. Tanulok még nyitottabbnak lenni, még el- és befogadóbbnak. 

És végtelenül hálás vagyok azért, hogy immár 5. éve van ez az esemény, ahol megtalálhatják egymást azok az emberek, akik tudják és érzik, hogy valójában mindannyian összetartozunk. 

A tavalyi Everness-ről íródott cikkemet azokkal a gondolatokkal zártam, amik most is határozottan megfogalmazódtak bennem:

"Hazatérve azt érzem, letisztultak a dolgaim.
Sokkal könnyebben hozok döntéseket, bocsájtok meg és még többet koncentrálok a jóra.
Még jobban odafigyelek az egészségemre, nem csak kívül, hanem legbelül is.

És mivel megéltem azt, hogy a boldogság múlandó, még jobban elmerülök a pillanatban.

Amikor táncolok, akkor kizárólag táncolok. Amikor olvasok, akkor csakis olvasok.
Ha edzek, akkor nagyon edzek, ha eszem, még jobban imádom az ízeket, ha tanulok, minden figyelmem a tanulásé.

És amikor szeretek, nagyon szeretek.


Talán így lehet egy kicsit örökre Evernessiában élni, mert most már biztosan tudom, másképp nem is érdemes.

Hálásan köszönöm, hogy ott lehetttem! Namaste."

Utószó:

Záró gondolatként szeretnék egy érdekes trendre rávilágítani.

Azt tapasztalom, látom, hogy a szervezők egyre inkább törekednek arra, hogy ismert, populárisabb előadókat is meghívjanak a fesztiválra.

Véleményvezéreket és elismert közéleti szereplőket, akiknek a személye (celebsége, már bocsánat) lehet az a hívó szó, amit sok olyan ember is meghall, aki eddig nem fedezte fel a spiritualitás, az ezotéria vagy a tudatosság gyönyörű és végtelenül izgalmas világát. 

Idén fellépett - a teljesség igénye nélkül - Jakupcsek Gabriella, Sebestyén Balázs, Vámos Miklós, Szily Nóra, Vadon Jani, Geszler Dorottya, Hevesi Tamás, Laár András, Soma Mamagésa... és még sokan mások.

És minden olyan ember nevében hálásan köszönöm ezt, aki még nem tette rá a kis kezét arra a bizonyos kilincsre... Mert lehet, hogy pont egy ilyen név és a hozzá kapcsolódó kíváncsiság fogja őt elhozni a saját első Everness Fesztiváljára.

Ahol megszűnik a kereskedelmi média, a szerkesztőség, a szponzorok és a (bár már nem létező de valahogy mégis működő) cenzúra intézmények hatásköre, ott egészen más Gabriellát, Balázst, Miklóst, Nórát, Janit... ismerhetünk meg. 

S általuk - vagy a többi lenyűgöző, izgalmas és különleges előadó által - egy teljesen más önmagunkat is akár.

A legjobb tanítók azok, akik megmutatják, hova nézz,
de nem mondják meg, mit láss.

Találkozzunk jövőre Alsóörsön, az Everness Fesztiválon! Mit szólsz hozzá? :)

Részemről ezúton is hatalmas köszönet a szervezőknek, az önkénteseknek, a kitartó segítőknek, az összes kiállítónak és előadónak, hogy fáradhatatlan és odaadó munkájukkal megteremtették ezt az eseményt.

Hála Nektek, egy újabb lépéssel közelebb kerülhettem a "láthatatlan világ"-hoz, és/azaz legigazibb önmagamhoz.

Everness Fesztivál 2017
Írta: Siklós Katalin

#hétköznapihősnők #everness #evernessfestival2017 #csodaország #ígyérdemesélni #fesztivál #sokkaltöbbannál

Ha tetszett a bejegyzés, barátkozzunk a Facebook-on is, vagy nyomj ide egy lájkot: 


Vagy nézd meg a Hétköznapi Hősnők videóit a YouTube-on!

Benne vagy egy izgalmas kihívásban? Csatlakozz az 50 hét - 50 új szokás csoporthoz itt: 
https://www.facebook.com/groups/50.het.50.uj.szokas/

Ha szívesen megosztanád velünk a véleményed, vagy bármilyen kérdésed van, bátran kommentelj, vagy írj nekünk  a hetkoznapihosnok.official@gmail.com email címre. Várjuk szeretettel az üzeneted! :) 

Tarts velünk és válj a saját életed Hősnőjévé! :)

Az Everness-ről itt találsz még rengeteg infót: 
http://everness.hu/
Facebook oldalukat pedig itt tudod követni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapihosnok.blog.hu/api/trackback/id/tr312627887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása