Példaképek, nem csak nőknek.

Hétköznapi Hősnők

Tomán Szabina - Az újrakezdett élet és a sikerek ára

A Toman-sztori, ahogy még nem hallottad

2017. május 29. - Hétköznapi Hősnők

szf3.jpg

Ahogy kiszállok a kocsiból a Toman Diet újonnan nyílt székháza előtt, egy pillanatra földbe gyökerezek. Kicsit megszédülök a tavaszi napsütéstől - na jó, inkább az épület látványától. Imádom :)

Pár percig élvezettel legeltetem zöld-imádó szemeimet a kert tökéletesre nyírt füvén, majd végigpásztázom a minimalista épület nagy üvegfelületeit, modern részleteit... és egy kicsit Kaliforniában érzem magam, itt a budai hegyek lábánál.

Aztán
 mielőtt Hősnőbe vágom magam és emelt fővel - na meg beizzított diktafonnal bevonulok, gyorsan körülnézek, hogy nem lát-e senki, és felkapkodom az állam az úttestről. Mert tényleg leesett. 

Tomán Szabina stílusa gyönyörű. 


Igen, az egész stílusát akarom méltatni. Így egyben, "ánblokk" az egész miliő lenyűgöző, ami köré épült. 

Váááá, de ezt így megfogalmazni óriás tévedés és véres hiba lenne. Sorry, máris helyesbítek:
A miliő, amit felépített. Maga köré, a személyes márkája, a termékei, az üzlete és az egész szolgáltatása köré. 

Mert ez a szint baromira nem jön magától össze. Nem történik csak úgy meg...

Nincs az, hogy egy szép nap arra ébredsz, hogy upsz, véletlen sikeres lettél. Hogy kicsit nem figyeltél oda és egy vállalat-birodalom közepén találtad Magad.

Na, ilyen nincs!
Így hát a következőkben szeretném Neked bemutatni azt a Nőt, aki a szó minden értelmében 

Megcsinálta. 

2016032636719w-1024x683.jpgFotó: tomandiet.com

Csodás enteriőr, magasfényű burkolatok, mosolygós, barátságos kolleginák, különleges tálcán szervírozott mandulatejes kávé, ízlésesen berendezett vitrinek... stílus és igényesség a beltér minden szegletében is. 

Az első kézfogás fesztelen, Szabina csinos és laza, én meg egy kicsit irigykedve elismerően konstatálom, hogy neki senki nem szólt, hogy eltelt 20 év azóta, hogy az egész világ megismerhette a szépségét.

Vannak dolgok, amik nem változnak. :)

toman-diet-szalon-belso.jpg

Illusztrációként íme a Toman Diet Andrássy úti központja.
Pazarságban nagyjából hasonlót képzelj el a budai székház kapcsán is. :)
A fotó forrása: ruzsesmas.hu

Hétköznapi Hősnők: - Hű, le a kalappal, csodás helyen vagytok! Úgy tudom, nemrég költöztetek ide, ez most akkor a főhadiszállás? 

Tomán Szabina: - Igen, már innen irányítjuk az egész vállalatot. De nem csak a háttér működik innen, hanem egy tanácsadói központ is helyet kapott itt.

HH: - Gondolom ez többek között időhatékonysági szempontból is egy igen praktikus döntésnek bizonyul, hisz így nem veszítesz értékes órákat a közlekedéssel, helyszínek közti ingázással. 

T. Sz.: - Pontosan. Az idő nekem mindennél fontosabb. Éppen ezért nagyon tudatosan alakítottam úgy, hogy ahol lehet, ott időt tudjak nyerni. Hiszen minden elvesztegetett órát a családomtól vennék el, márpedig nekem a kislányom az első, utána jön minden más. 

A női szerepekről:


HH: - Hm, micsoda erős kezdés lesz ez így, ugyanis pontosan ez az egyik dolog, amire nagyon kíváncsi voltam Veled kapcsolatban. Hisz sok helyen nyilatkoztad, hogy Te elsősorban igenis Anya vagy. De mellette egy elképesztő sikeres üzletasszony is, s nem mellesleg, ha kell, bármikor újra topmodell, címlapsztár, stb... 
» Szerinted akkor most mit jelent 2017-ben az, hogy NŐ?

T. Sz.: - Talán többet, mint valaha. Egy hatalmas generációugrásban vagyunk, akkorában, amekkora még soha nem volt.

Egy nő ma sokoldalúbb, mint korábban bármikor. Egyszerre rengeteg helyen és szerepben kell megfelelnünk.
Ezt hozza magával az, hogy a technikai fejlődés által teljesen kinyílt a világ, és gyakorlatilag mindenre van lehetőségünk, s bármilyen életmodellt láthatunk magunk előtt. 

Ma nem elég szimplán csak helytállni, nagyon magasan van a léc. Nem csak külsőségekben kell a top-on lennünk, hanem annak kapcsán is, hogy milyen anyák vagyunk, szakmailag hogy teljesítünk, milyen karrierünk van. 

HH: - Szerinted mi miatt állunk ma ilyen sok lábon? 

T. Sz.: - Pont azért, mert elérhető, lehetőségünk van rá és mert ömlik ránk az információ.
Tehát aki azt az utat választja, hogy főállásban anya lesz és a gyermeknevelésnek szenteli az életét, őt is annyi külső inger éri, hogy elképesztő. Gondolj bele, a mi anyukáinknak legfeljebb az 5 szomszéd néni mondta el a véleményét.

A mai világban viszont a közösségi média szabadságával élve az emberek jogot formálnak arra, hogy beleszóljanak a Te életedbe. És meg is teszik, aktívan vagy passzívan. 

Tehát tök mindegy, mennyire döntöttél úgy, hogy Te anya akarsz maradni, egyszerűen hatással van rád mindaz, amit a külső világból látsz.

Ahogy az  édesanyát is befolyásolják a karriertörténetek, ugyanúgy az üzletasszony utat választott nőket is megérinti az, amikor elolvassák az 5 gyerekes családanya történetét, hogy ő mi mindent csinál a gyerekével, gyerekeiért.  

Szóval nincs már az, hogy ezt választottam és ez van. Több lábon állás van és zsonglőrködés a szerepeink között.

A Toman Diet-ről és Szabina elképesztő terveiről: 

HH: - Ha még nem mondtam volna: Lenyűgöző helyen vagyunk. Mesélsz róla egy kicsit bővebben?

T. Sz.:Köszönöm, igen. Nagyon sokat dolgoztunk rajta, hogy ez meglegyen. És nagyon szívesen jövünk be ide minden nap. A cég innen működik, de ez csak a jéghegy csúcsa. Magyarországon ma már 15 forgalmazói ponttal rendelkezünk, 22-vel fogjuk zárni az évet.

És kitettük már a lábunkat külföldre is.
Tavaly részt vettünk egy világkiállításon Hong Kongban, ami nagyon jól sikerült. De nem csak ezen múlt, hogy a Toman Diet már nemzetközi vizeken bontogatja a vitorláit. A kívülről is jól látható fejlődésnek köszönhetően egyszerűen elkezdtek jönni a külföldi megkeresések.

Így már nagyon közel állunk a romániai, törökországi, lengyenországi, ausztriai, dubai-i, angliai nyitáshoz is.

Valamint bővül maga a cég is, termék fronton.
 

HH: - Új ágazatok is bejönnek a fehérje alapú termékek mellé?

T. Sz.: - Igen és ez több mint izgalmas. De nézzük az elejéről. :)

Szóval a Toman Lifestyle kft-nek a fő ága a diéta, amit most látsz. Erre alapoztuk, erre építettük az egész céget - Ez a Toman Diet.

A következő lépések az étrend-kiegészítők lesznek, amik támogatják a fogyást, majd jön a Toman Genetics és a Toman Skincare is.

slider2-1.jpg
(A fotó illusztráció)

Szükségét éreztük, hogy még átfogóbban közelítsük meg a fogyás és az egészség témakörét, ezért a Toman Genetics-szel a piacon egyedülálló mélységben térképezzük fel a fogyni vágyók szervezetét. 

Ez úgy működik, hogy a száj-nyálkahártyából mintát veszünk, amit kiküldünk Spanyolországba a központba, majd egy elképesztően átfogó genetikai elemzést kapunk vissza. Ezzel három problémára tudunk megoldást nyújtani:

1. Kiderülhet, hogy valaki miért, mitől nem tud lefogyni. 
Van-e olyan probléma a szervezében, pl. emésztés vagy anyagcsere zavar, ami meggátolja őt a súlyvesztésben, vagy van-e bármilyen ételallergia, intolerancia, stb. 
Szóval kapunk a páciensről egy teljes térképet, amin több 100 vizsgálat eredménye szerepel kinyomtatva. 

És nyilvánvaló, hogy ez nem csak a fogyás eredményessége szempontjából lehet fontos, hanem bárki általános egészsége tekintetében is. 

2. Bőrgyógyászati szempontból is vizsgálni tudjuk a klienst.
Így fény derülhet allergiák, ekcémák, stb. okaira, gyökereire. 

3. Öröklődő problémák, szív- és érrendszeri betegségek, stb.


HH: - Aztaaa, azért ez hatalmas ugrás ahhoz képest, ami talán sokak fejében él, hogy Tomán Szabinának van egy saját márkás fehérjediéta biznisze. És pont. Ehhez képest, genetikai vizsgálatokról beszélgetünk.

Mi volt a fő mozgatórugód arra, hogy ilyen irányba fejleszd a termék- és szolgáltatáspalettádat?

T. Sz.: - Az, hogy még több területen tudjunk segíteni a hozzánk fordulóknak. Hisz a fogyás közel nem csak az esztétikáról szól, sőt...

Szükség és igény is van rá bennem, hogy egyre komplexebbé tegyük a szolgáltatásainkat.

Mondok Neked egy érdekes példát. Sokan nem tudják, de például meddőségi központokkal is működünk együtt, hisz a fogyás, vagy a vércukorszint beállítása ott is kulcskérdés lehet. 

Szóval amikor ilyen szinten van lehetőséged jobbá tenni, megváltoztatni valaki életét, hogy mondjuk megoldódjon a meddőségi problémája, az nagyon ösztönöz arra, hogy még több téren, még magasabb szinten nyújthass támogatást. 

Önbizalomról, hitről, vízióról: 

HH: - Merted ezt álmodni, hogy ekkora lesz ez az egész?

T. Sz.: - Eszembe se jutott!!! Azt gondoltam, hogy 2-3 emberrel elleszek, aztán jól van. (mosolyog... :) )

De főleg a tavalyi év volt elképesztően dinamikus!
Megépítettem ezt a központot, megépítettem az Andrássy utat, mindezt úgy, hogy egyedül vagyok a cégben… Soha, de tényleg soha nem gondoltam volna az elején, hogy ekkora dolog lesz belőle... Hát én csak elkezdtem pár ismerősömnek segíteni, miután én is sikerrel le tudtam fogyni szülés után.

Na jó, ennél persze ezerszer tudatosabb volt, de azt tényleg nem hittem, hogy ekkora volument fogunk elérni.

szabina_800x600.jpgFotó: tomandiet.com

HH: - De akkor mégis hogy? Csak sodródtál az újabb és újabb lehetőségekkel, ötletekkel? Vagy úgy jött, hogy itt van még egy lépcső és még egy és Te meg lépdeltél szépen előre, fölfelé? 

T. Sz.: - Lépkedni? Ugrottam!! És hát mindig több fokot egyszerre :D (nagyon nevetünk)
Bele se gondoltam, hogy mekkorát ugrok. Vettem egy nagy levegőt és mentem.

Most már azért kicsit nyugodtabb vagyok. Mert nagyobb a tét, meg a felelősség annál, hogy csak így ugrálgassak.

De azt elmondhatom, hogy igen, sikerült, óriásit fejlődtünk.

HH: - Min múlt, hogy meg merted lépni - ööö, akarom mondani ugrani - ezeket az újabb és újabb lépcsőfokokat?

T. Sz.: - Bátorság, merészség, önbizalom. Amihez egyrészt szükséges persze a visszajelzés, és az, hogy láttam, hogy működik. De a nagy lélegzetvétel leginkább ahhoz kellett, hogy el tudjam hinni, képes vagyok rá.

HH: - Öröklődött, zsigeri vagy tanult képesség az, hogy mersz hinni magadban?

T. Sz.: - Lehet akár öröklődött/veleszületett is, mert anyukám sem volt az a típusú nő, akit le lehetett tenni egy sarokba, aztán ott megült. De az mégiscsak a saját döntésem vagy bátorságom kérdése volt, hogy ki mertem lépni a komfortzónámból. És ezt nem lehetett kényelmesen, biztonságosan csinálni. Ehhez kellett a nagy levegő.

Ha nem ugrok, soha nem lett volna ekkora ez az egész.


Külsőségekről, fogyókúráról, evésről: 

HH: - Kicsi nőiesség kérdés. Több mint 20 évet a szépségiparban dolgoztál, most meg ugye a fogyás… mindkettő a külsőségekről szól. És mindegyikben kiemelkedően sikeres vagy. Viszont én most azt látom, hogy Neked ez egy természetes dolog, csupán az élet egy szeletkéje és nem több. 

De mégis, szerinted mennyire számít ma a külső?

T. Sz.: - Azt hogy kinek mi a szép, biztos, hogy nem ruhaméretben mérik.
Hogy maga a fogyás mit jelent az embereknek, az pedig nagyon széles skálán mozog.

Van akinek az a fontos, hogy visszanyerje az egészségét, valakinek az, ha a férje mondja neki, hogy milyen csinos lett, másnak az, hogy felveheti újra az érettségi kosztümét.

És igen, a külső, és a köré épülő piac most nagyon felkapott. Mindenhol azt látjuk, hogy minél vékonyabb, minél elegánsabb valaki, annál jobb.

sikeres_nok_toman_szabina-e1491916552374.jpgFotó: tomandiet.com

HH:
- Tehát elmondhatjuk, hogy ez most - ha jó, ha nem - egy trend.


T. Sz.: - Igen, és pont el is gondolkodtam ezen nemrég - utazás közben, mert akkor van időm olvasni. Az fogalmazódott meg bennem, hogy 3-500 évvel ezelőtt az volt a gazdag ember, aki minél kövérebb volt.

És nézzük meg most a gazdag embereket, már nagyon is fontos nekik, hogy egészségesek legyenek, sportosak és egyre jobban odafigyelnek a táplálkozásra.

Viszont a szervezet úgy van kitalálva, ahogy most van. És lám, nem is halunk meg 30-40 évesen szívinfarktusban.

De visszatérve az eredeti kérdésre, fontos, hogy nem a 34-es ruhaméret a jó, és nem is szabad, hogy az legyen az elvárás.

Az emberi szervezetnek igenis szüksége van a zsírra, csak nem annyira, amennyit mi magunkra pakolunk.

Jelenleg túl vagyunk etetve-itatva.
Ennyi pogácsás, kisbisztró, beülőke, kávézós-sütizős soha nem volt még.

Gondolj bele, azért, hogy étel vagy sütemény kerüljön az asztalra, régen marha sokat kellett dolgozni. Ami anno plusz egy különleges alkalom volt, ma napjában többször mindenféle erőlködés nélkül elérhető.

Bármikor bekaphatsz egy sütit. Ráadásul a programjaink is az étkezés köré épülnek. Beülünk a barátnőkkel egy cukiba, a haverokkal megenni egy pizzát, a családdal elsétálunk fagyizni, stb. 

Emelett ránk magyarokra erősen jellemző, hogy az étellel, a főztünkkel akarjuk kifejezni a szeretetünket a másik felé.
- Egyél mán, igyál mán, ez nem árt meg.
Ezt mindenki ismeri, ugye? :)  A másik a megsértődés:
- Most nem eszel a főztömből??

HH: - Na ez az, itt álljunk is meg egy szóra. 
Segítetek valahogy ebben is a pácienseiteknek, hogy hogyan kezeljék ezt a fajta nyomást, vagy étel-dömpinget? A kínálgatás-cunamit. Hisz ők is nyilván szembesülnek ezzel, hiába a nagy elhatározás.

TSz.: - Igen. Ez nagyon is valós probléma! De képzeld el, egy belgyógyász ismerősöm tett helyre ezzel kapcsolatban. Ő azt mondja - az egyébként szintén túlsúlyos rokonainak -, hogy:

“Speciális diétán vagyok”.

És ettől a speciális szótól mindenki megijed. Azt hiszik, hogy valami súlyos betegség vagy daganat állhat a szó hátterében, és így tiszteletben tartják a diétázó döntését. Egyébként nem.

Azt egyszerűen nem fogadják el az emberek ma, Magyarországon, hogy Te eldöntötted, hogy innentől kezdve mondjuk nem eszel kenyeret…. “Hülye vagy, hát ez a kis kifli nem fog ártani!”

Viszont, ha azért nem eszel, mert beteg vagy, akkor OK.

Szóval döbbenet, de vannak ügyfeleink, akik sunyiban diétáznak, mert nem fogadják el a hozzátartozói, hogy ő ezt eldöntötte.

HH: - Meg egyébként is, hova akarsz Te fogyni... - Nem? :D Nekem ez is egy örök "kedvencem". 

TSz: - Hát persze. Sokan jobban akarják tudni a Te döntésedet. Én ide csatolom a vegetáriánusokat is… őket ugyanúgy támadják.

toma-un_szabina_02_kicsi.jpgFotó: rossman.hu

HH: - Nagyon jók ezek a való életből vett példák, és csak most esik le, mennyire kulcsfontosságú dolog a Te bizniszedben is a bizalom

TSz: - Igen, eszméletlen fontos és ezért tartom nélkülözhetetlennek a személyes konzultációt a Toman Diet-nél.

Mert amikor leülünk a klienseinkkel, ők elmondják, hogy például most készülnek családi nyaralásra és nem lesz jó, ha ott rázogatják a port, mit csináljanak, hogyan ne egyenek hamburgert. Mi pedig kitalálunk együtt egy kompromisszumos megoldást. És így kerek ez a koncepció. 

HH: - Ennyi év szakmai tapasztalattal a hátad mögött Te mit mondasz, mitől lesz sikeres egy diéta vagy fogyókúra?

TSz: - Ha valaki elkezd egy diétát, a lényeg, hogy tartsa magát hozzá.

Én ezt vallom. Nem mindenkinek az én diétám a legalkalmasabb.
Nem éri meg azt kockáztatni, hogy lefogysz 10 kg-t, de Julcsi a szomszédból a káposztalevessel 20-at fogyott és akkor átállsz arra. És akkor a harmadik ilyen kör után lehet, hogy úgy hazavágod az anyagcserédet, hogy soha többé nem keveredsz ki belőle.

Az a diéta működik, amit betartanak.


HH: - A személyes konzultációt a gyakorlati tapasztalat alakította ki, vagy Te eldöntötted, hogy ebben akarsz más lenni? Illetve ebben is.

TSz: - Elsődlegesen a gyakorlati tapasztalatban, a visszajelzésekben hiszek.

Olyannyira, hogy a mai napig magam is konzultálok, hogy gyűjtsem a visszajelzéseket. S eleinte pontosan ez volt a leggyakoribb, legfontosabb:

"Szabina, ha nem kontrollálsz, nem tudom tartani. Kell tudnom azt, hogy nekem 14 nap múlva arra a mérlegre rá kell állnom."

De valakinek csak a lelki támogatás kell, a beszélgetés, hogy tartson ki.
Amikor stagnál a súly, akkor megijed az ember, hogy nem látja a változást, pedig minden nap méregeti magát. S akkor idejön, rááll a speciális mérlegünkre, amin a belső változásokat is látjuk, testzsírszázalékot, összetételt. És ugye ha zsírból fogysz, azt otthon nem biztos, hogy le tudod mérni.

Nnnna, erről még holnap reggelig tudnék mesélni. (És csak mosolyog...)

2016032636765w-1024x683.jpgFotó: tomandiet.com

Szóval, igen, ez sokat segített abban, hogy kiemelkedjek a piacból. Hogy nem egy polcról levehető termék vagyunk. Hanem ott ül Veled szemben valaki, aki segítséget nyújt az úton. Még ebben is. :) 

Mert ugye mindenkinek más az élethelyzete, amikor ő le akar fogyni.
Van, aki szingli, van, akinek 3 gyereke van, van aki szakács, van, aki gasztroblogger, stb - gondolj bele, ezek mind milyen nehezítő körülmények? :))

Ezért vagyunk mi nem csak termékkel, hanem jótanáccsal, lélekkel, támogatással is a vendégeink melllett.

Mert a fogyás nem egyszerű dolog, ami csak úgy megtörténik, hanem kemény meló. Nem adják könnyen, és nagyon sokakanak múlik a siker akár ezen is. Hogy van-e mellettük valaki, aki támogatja őket, vagy a saját túlsúlyukon kívül még az egész környezetükkel is meg kell küzdeniük.

Tomán Szabina, mint női vezető - Csapatról, döntésekről, üzletről

HH: - Te kívülről nézve egy dolgozó édesanya vagy, meg annál még egy kicsit több is … - de hogy néz ez ki belülről? Hogyan lehet egy ekkora vállalatot elvezetni úgy, hogy közben tudvalevő Rólad, a gyermekeddel töltött idő minden áldott nap szent és sérthetetlen.  

TSz: - Szervezés, rendszer, csapat. Azt hiszem ezeken múlik.
Én rettentő hálás vagyok a kolléganőimnek. Mert valahol nagyon furcsa dolog rábízni valakire azt, amit megálmodtál.

Nálunk 90%-ban nők dolgoznak, mégpedig mindenfélék. Házasok, elváltak, szinglik, anyák, frissen végzett egyetemisták, gyereküket egyedül nevelők, nagymamák, kapcsolatban élők, stb - és én magam is voltam már szinte mindegyik - kivéve a nagymamát. :D (Nevetünk :)) )

Éppen ezért tudom, mivel jár az adott élethelyzet. Tisztában vagyok azzal, hogy nők vagyunk, emberek, ráadásul sokan anyukák, és ez bizony a legváratlanabb szituációkba képes minket sodorni.

Így ha helyzet van, nem is kérdés, hogy ha kell, én is beállok eladni.
Mert tudom, hogy ő is megtenné helyettem.

Sőt, nem csak a közvetlen kolleganőim, hanem akár forgalmazóim, franchise partnereim is tudnak hozzám fordulni.

HH: - Mi tartja ezt az egészet össze? A személyed vagy egyszerűen a kémia?

TSz: - Kémia. Meg sok-sok tudatos odafigyelés, ami már a kiválasztásnál elkezdődik és a mindennapokban folytatódik. 

HH: - Milyen főnök vagy? Illetve, hogy ne legyen ilyen hirtelen a kérdés, milyen egy női főnök?

TSz: - Azt mondják, hogy nekünk nőknek jobban ingadozik a hangulatunk és ahhoz, hogy jó vezetők legyünk, próbálnunk kell megtartanunk egy férfi higgadtságát. Hááát... őszintén szólva, tárgyaltam már most eleget ahhoz, hogy látom, a férfiak se stagnálnak érzelmileg egész nap.

De természetesen igen, nekem is vannak jó és rossz napjaim, mint mindenkinek.
Ami itt talán létfontosságú, az az, hogy utána oda tudok menni és azt tudom mondani, hogy:
- Figyelj, tegnapelőtt olyan hülye voltam…

HH: - Azért ez egy emberi nagyság, hogy félre tudod tenni az egót, és főnök létedre pl. bocsánatot kérsz!

TSz: - Hát remélem, hogy ők is így gondolják (nagyon nevet és egy félig reményteli - félig vicces, de határozottan szeretetteljes arckifejezéssel az ajtó felé tekint).

HH: - Nehéz átengedned munkát, ezt olvasni Rólad. Emlékszel még az elsőre, hogy hogy jött?

TSz: - Muszájból léptem meg, a növekedés miatt. A pénzügyeimet bíztam rá először Simonics Edit kolleganőmre, aki azóta is itt van mellettem, akinek nagyon hálás vagyok és remélem még sokáig együtt dolgozunk. Gyakorlatilag bármiben számíthatok rá.

És tényleg az egész csapatra jellemző, hogy erős köztünk a kémia. Például, ha valakinél nem éreztem ezt, hogy passzol közénk, inkább fel se vettem.
Idehozhattok egy olyan önéletrajzot, akire azt mondjuk, hogy ő lesz Magyarország első női miniszterelnöke, ha nem érzem azt, hogy beleillik a csapatba - hiába képviselné a cég érdekeit -, inkább azt mondom, hogy nem.

És - bár már a felvételiztetést sem én végzem, de 100%-ig megbízom abban a kolleginában, aki csinálja (Winkler Kata) - nagyon kikérem a lányok véleményét az aktuális hangulatról, ha új csapattaggal bővülünk.

Szeretném, hogy ő is jól érezze itt magát és azt is, hogy az az egység, ami most adott, meg is maradjon.


HH: - Ennyire szerves része vagy a csapatnak, mégis úgy tűnik egy szuper vezető. Hogyan definiálnád a főnökséget?

TSz: - A főnökség a döntéshozatal fajsúlyán múlik. Én hozom meg a nehéz és nagy döntéseket, nagy számokkal.

Akkor vagyok főnök, amikor itt ülök, az íróasztalom mögött. Amikor kinn vagyok az eladótérben, én is a többiek kolleginája vagyok. Tehát nem az tesz főnökké, hogy parancsolgatok a többieknek, hanem az, hogy képes vagyok fajsúlyos és nagy felelősséggel járó döntéseket meghozni. És nem a rang, vagy a pozíció tesz főnökké, hanem az az út, ami emögé az asztal mögé ültetett.  

Modellkedésről, Náray Tamásról:

HH: - Említetted az elején, hogy a modellkarrieredből is sokmindent át tudtál ültetni az üzleti életbe. Például mit?

TSz: - Az alkalmazkodást.

Ha azt várta tőlem egy megrendelő, hogy 18 évesen egy ábrándos kismama legyek… hát, ezt sose felejtem el. Olyan távol állt tőlem az egész, mégis megértettem, hogy ez a feladatom: 
Megkeresni, mit vár tőlem a megbízó, és azt adni.

Az üzletben is ez a siker egyik kulcsa.
Megtalálni mire van szüksége a kliensednek és megadni neki.

HH: - Volt egy fő mentorod (nevezzük így), egész a pályád elejétől kezdve, aki messzeföldön híres a maximalizmusáról. Mit tanultál tőle, amit a mai napig hasznosítani tudsz, régesrég túl a divatszakmán?

TSz: - Igen, Náray Tamás szárnyai alatt nevelkedtem és nagyon hálás vagyok neki. Minden józan paraszti ésszel felfogható dolgot meg lehetett tőle tanulni, és ezt el is várta. A hülyeségnek nem volt helye.

És ez nálam is így van. Lehet hibázni, de a hülyeségnek, a hanyagságnak nincs helye.

HH: - Magaddal mennyivel vagy elnéző, Neked mennyire lehet hibázni?

TSz: - Nekem semennyire. (nevet...) Én vagyok az utolsó pont ebben a láncszemben.

eskuvo_classic_toman_szabina.jpgFotó: tomandiet.com

HH:
 - Szó szerint lenyűgöző, hogy minden nagyon magas minőséget üt meg Nálad. Ez is Náray? 

TSz: - Biztos, hogy kaptam egy injekciót tőle is :D
Náray Tamás ízlése… nincs is rá szó, hogy milyen magas szintű. Precíz, pontos és a végletekig igényes. És én ezzel a szemlélettel nagyon hamar, rendkívül fiatalon be lettem oltva. Szóval biztos, hogy tőle is tanultam, áthoztam ezt.

H.H.: - Mindenben a kompromisszum nélküliséget látom.

TSz: - Igen. A minőségben nincs kompromisszum. Ha úgy van, csússzon a határidő inkább, abból engedek - például egy gyártási folyamatnál, ha kiderül, hogy nem 6 hónapig, hanem mondjuk 8-ig tart. OK. Legyen így, de legyen minőség. Ahhoz ragaszkodom. 

A közönségkérdés:


HH: - Olvasóim kedvenc kérdése:
» Te hogyan jöttél rá, hogy ez a Te utad, honnan, miből tudtad, hogy a helyeden vagy?

TSz: - A modellkedésnél egyértelműen a visszajelzésekből.
Amikor Tatabányáról felkerültem ide, abba a közegbe, amit Náray Tamás megágyazott nekem, egyik napról a másikra ott ültem olyan modellek mellett, mint pl. Epres Panni. És ez egy olyan visszajelzés volt számomra, hogy OK, valószínűleg itt van helyem.

Aztán ez külföldön ugyanígy folytatódott, egyre nívósabb munkák és megrendelők személyében. Elismert emberek, szakmai nagyságok, akikkel 15 év elteltével is baráti viszonyt ápolhatok.

Mostani munkám kapcsán pedig a vendégek visszajelzései adtak egy nagyon stabil támpontot.

Amikor az első három vendégtől jött a telefonhívás, hogy:
“Szabina, megváltoztattad az életem.” “Szükségem van Rád, találkozzunk újra.”
 - na, például ezekből tudtam, hogy ez az én utam, erre kell mennem, ezzel adhatok.

..............
Érdekel, mit érez Szabina a régi barátságok kapcsán? Hogyan dolgozza fel, hogy ahogy olyan sok minden, a kapcsolataink is változnak?
Katt ide és hallgasd meg erről az interjú egy rövid részletét! 
..............

Work-life balance, tudatosság: 

HH: - Az egyik legnagyobb kérdés bennem Veled kapcsolatban, hogy hogyan működik Nálad a work-life balance. Hogy a csudába egyensúlyozol ilyen irigylésre méltóan ügyesen a munka és a magánélet között? 

TSz: - Nagyon tudatosan.
Rengeteg mindenről mondok le, tudatosan intézem a dolgaimat, és megszabom a saját szabályainkat, amiket be is tartok és tartatok.
S ha kell, lemondok nagy üzleti ugrásokról is a gyermekem javára. Ezt megtettem már többször is és bármikor ugyanígy döntenék.

És egy kis bölcsesség:


H.H.: - Mit üzennél huszonéves önmagadnak? Mit csináljon és mit ne?

TSz: - Hibázzon többet és jobban bocsásson meg önmagának (ezt rávágja).

H.H.: - Jól érzem, hogy ezt még a mai önmagadnak is üzened?

TSz: - Hát, a hibázást nem, de a megbocsátást lehet, hogy igen. 

toman-szabina_1.jpgFotó: anyakanyar.hu

Lassan a beszélgetés végére érünk... Na nem azért, mert kifogytunk a szóból, hanem mert tiszteletben akarom tartani az IDŐT. Szabina és a kislánya idejét, ugyanis lassan 4 óra van, ami azt jelenti, hogy indul a KÖZÖS IDEJÜK. És ahogy ezt sokszor ki is hangsúlyozza: Neki ő az első. 

Úgyhogy nincs más hátra, mint barátsággal elköszönni egymástól. Sok-sok sikert kívánok neki, kíváncsian várom az új fejlesztéseit és drukkolok, hogy a következő 100 évben is ennyire Ember és ennyire Nő tudjon maradni. 

Ahogy sétálok kifelé, az fogalmazódik meg bennem, hogy: 
Szeretnék még sok ilyen Hősnőt az országnak!

Nekünk, ide! Magyarországra. Itt van szükség az ilyen példaképekre. A kitartásra, a fegyelemre, a jó ötletekre, az állhatatos munkára, a minőségre... a győzelmekre. És a másik oldalon állva arra is, hogy a siker, pénz és csillogás mögött megtanuljuk látni a munkát is. 

Hogy amikor azt mondják valakire, sikeres, ne az legyen az első gondolatunk, hogy "lop, csal, hazudik", "pénzeli a pasija", "szerencséje volt", "jól házasodott"... - és még sorolhatnám. 

A siker egy következmény.

A gondolkodásmódunk és a cselekedeteink eredménye. Legyen szó tanulásról, fegyelmezett munkavégzésről, komfortzóna elhagyásról, kitartásról, nyitottságról, csapatról... egyik sem véletlen!
És ahogy a fogyást sem, úgy az üzleti eredményeket sem adják ingyen.

De meg lehet csinálni, és látod, lehet mellette boldognak, szépnek, egészségesnek, kiegyensúlyozottnak és szuperjó anyának is maradni. 

Hálás vagyok érte, hogy megismerhettem Tomán Szabinát, egy csodálatos Hősnőt!

És szívből remélem, hogy Te is tudtál inspirációt meríteni a történetéből! Mert azért ez a Toman sztori megér egy misét. :) 

Hétköznapi Hősnők. Itt élnek köztünk. Maradandót alkotnak, vagy csak egyszerűen kitűnnek az erejükkel, pozitivitásukkal, kitartásukkal. Ismerd meg őket!

Neked mi volt a legelgondolkodtatóbb rész az interjúban?
Őszintén kiváncsi vagyok rá, mit viszel Magaddal belőle. Írd meg kommentben akár itt a cikk alatt, akár a Facebook oldalunkon - hátha másra is ösztönzőleg hat a Te meglátásod! 

Ha szívesen olvasnál még hasonló cikkeket, vagy még többet a témában, nyomj egy lájkot és figyeld az oldalt, mert hamarosan érkezik a folytatás :) 


S ha úgy gondolod, másoknak is hasznos lehet a cikk, köszönöm szépen, ha megosztod! <3

Nézd meg a Hétköznapi Hősnők videóit is a YouTube-on! Iratkozz fel itt, hisz folyamatosan érkeznek az új videók, amikből erőt meríthetsz, hogy megcélozd a következő szintet az életedben. :) 

Benne vagy egy izgalmas kihívásban? Csatlakozz az 50 hét - 50 új szokás csoporthoz itt!

Ha szívesen megosztanád velünk a véleményed, vagy bármilyen kérdésed van, bátran kommentelj, vagy írj nekünk  a hetkoznapihosnok.official@gmail.com email címre. Várjuk szeretettel az üzeneted.

Tarts velünk, légy a saját életed Hősnője! :) 

Írta: Siklós Katalin 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapihosnok.blog.hu/api/trackback/id/tr8212356977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása