Példaképek, nem csak nőknek.

Hétköznapi Hősnők

Bal lábbal keltél fel? Örülj neki!

Mit tanulhatunk egy amputált csodalánytól?

2016. november 21. - Hétköznapi Hősnők

ice_cold_morning_by_laughlady99-d5uc3tx_1.jpg

Hétfő van, amikor nekiállok írni ezt a bejegyzést. Reggel 9 óra. 5-kor keltem és bármennyire is tele vagyok lendülettel, azért megjegyeztem magamban, hogy a francért kell nekem ilyen korán edzésre járnom, bakker még sötét van...
De azért összekanalaztam magam, meg a cuccaimat és elvágtáztam az edzőterembe. 

Lábnap. Az egyszerre rettegett és imádott és még 2 nap múlva is megfogomemlegetni lábnap.

Páros lábas gyakorlatok, guggolás, kis súly, nagy súly, majd egylábas erősítések... Dobozra fellépés, 15 ismétlés lábanként, 4 körben. Uh. Mire a jobb virgáccsal lecsavarom az első adagot, már úgy zihálok, mint egy gőzmozdony, s akkor jön még a bal láb. 

És ha tegnap nem néztem volna a TEDx youth Budapest online közvetítését, valószínűleg még egy kicsit nyüszögnék is az edzőmnek, hogy a fffene, hogy duplázni kell ezekből a feladatokból. 
De így, hogy láttam, nem rinyálok. Sőt.

A valaha megélt legnagyobb kedvvel küzdöm végig magam a napi edzés-adagon, mert boldoggá tesz, hogy én legalább küzdhetek. 

Na, félreértés ne essék, nem a mazochizmus egy új válfaja szállt meg. Pusztán egy csapásra megtanultam értékelni tök alapvető dolgokat is. 

Amennyire olyan világot élünk, hogy halmazzuk a jót, a tárgyakat, az élményeket és egyszerre több valóságban próbálunk (online és offline is) jelen lenni, annyira eltávolodtunk az alapoktól. 
Elfelejtettük, hogy mekkora áldás például az, hogy egészségesek vagyunk.

Ez az ajándék általában csak akkor tűnik fel, amikor hiányzik, azaz ha befigyel egy betegség. Vagy akár csak beszakad egy körmünk vagy elvágjuk az ujjunkat. 

Úristen, mekkora para tud lenni az is, hogy hirtelen másképp kell csinálni megszokott dolgokat, mert az egyik ujjacskánk végén valami gikszer van. Pfff... Nem tudsz úgy nyúlni semmiért, ahogy megszoktad. Szeletelni, törölgetni, mosogatni, kinyitni, bezárni, hajat mosni, stb. Egy nyavalyás köröm miatt is újra kell tervezni egy csomó, rutinból működő dolgot. Hajjajj... tragédia, mi? :)

Az van, hogy az ideális körülmények hajszolásába belecsavarodva szép sunyin szokásunkká vált a rosszkedv és az elégedetlenség.

Zsörtölődünk, panaszkodunk és szívből utáljuk a hétfőt. Utálunk korán kelni, haragszunk a főnökünkre, ki nem állhatjuk a szomszédot, utáljuk, ha rálépnek a lábunkra a metrón és puskával is alig lehet kikergetni minket, hogy felnézzünk az okostelefonunkból és mondjuk fussunk egy kört a ház körül. 

Hm. Egészen addig, amíg észhez nem térít minket valami vagy valaki

ke_pernyo_foto_2016-11-21_12_14_02.jpg

Fotó: https://www.instagram.com/robotgirl_reka/

Megismertem egy lányt, aki bármit megadna azért, hogy futhasson egy kört a ház körül. 

Lukoviczki Réka, alias Robotgirl 2 évvel ezelőtt, 21 éves korában szenvedett autóbalesetet, aminek következtében amputálták a bal lábát.

Tegnapi TED-es előadásában hosszasan mesélt arról, milyen megpróbáltatásokon ment keresztül. Fizikailag és lelkileg is. 
Betekintést engedett a hallgatóságnak olyan küzdelmeibe is, amikkel az emberek 99,9%-ának soha nem kell szembesülni. Fantomfájások, lelki vívódás, vagy a műláb kialakítása, folyamatos állítgatása és a fizikai kondíció megőrzése, hogy egyáltalán járni tudjon.

Na ez az. És akkor én nyavajgok, hogy nehéz felkelni reggel? Vagy hogy nem úgy áll rajtam egy ruha? 

Értem én, hogy nem kell más életéből kiindulni, persze, de igenis lehet példát venni Róla és erőt meríteni az Ő élni akarásából, élet-szeretetéből és életerejéből. 

Ez az, amiért nekiálltam ennek a cikknek.
Ezt akartam kikiabálni magamból, hogy ha ez a törékeny, fiatal lány ilyen gigászi óriásokhoz méltó lelkierőt tudott növeszteni, akkor szedd már össze Magad Te is!!! 
És szedjük össze magunkat mindannyian, és vegyük észre, hogy minden, de minden múlandó itt körülöttünk! 

Ahogy múlandóak a jó dolgok az életünkben, ugyanúgy múlandók a problémáink is. S ha jobban megvizsgáljuk őket, igazából nem is akkora problémák. 
Menjen a zzzzédesanyjába, aki rálépett a metrón a lábádra? Hm. Örülj neki, hogy volt mire rálépnie. Vagy hogy olyan városban élsz, ahol van metró. (Még ha néha kicsit ki is gyullad :D )

Fáradt vagy és nincs kedved mozogni, felkelni, meg egyre hidegebb van odakinn? Ugyanmár. Közben egy - talán pont annyi idős lány, mint Te - hosszú napokat tölt egy műhelyben, arra várva, hogy a művégtagját újra átalakítsák, hogy ne törje, szorítsa, szúrja úgy a maradék lábát... Hogy járhasson.

Figyelj, az élet szép. Sőt, az élet nagyon szép, csak észre kell venni! 

Ahogy Réka írja blogján, semmi biztosíték nincs arra, hogy az, ami ma fontos, holnap is itt lesz, úgyhogy ne halogass! Legalább azt ne, hogy elkezdj igazán élni, s hogy elkezdd gőzerővel élvezni az életet.

Ha tudnád előre, hogy meddig tart, mi mindent csinálnál másképp? 
Oh... ez nagyon kemény kérdés, ugye? 

De szerintem pont azokat a dolgokat kezdd el még ma, amik most átfutottak a fejeden! 

ke_pernyo_foto_2016-11-21_16_41_52.jpg

Fotó: https://www.instagram.com/robotgirl_reka/ 

Ami a legdöbbenetesebb ebben a fiatal lányban, az a hihetetlen pozitivitás.

Ha láttál már mosolygós és életvidám embert, akkor azt szorozd meg hárommal.
Na, ő Lukoviczki Réka, a Robotlány. 

Aki egyetemre jár, motivációs előadásokat tart, modellkedik, ír, más amputáltaknak segít, és keményen dolgozik azon az álmán, hogy újra tudjon futni.

S akinek állva tapsolt egy egész TEDx Youth konferencia terem (pedig ez őszintén nem túl gyakori...).
Vele együtt sírt és vele együtt nevetett - a lábatlan viccein - mindenki, aki csak hallotta a történetét. 

Vajon azért sírunk ilyenkor, mert sajnáljuk azt, akivel ez megtörténik,
vagy mert hálásak vagyunk, hogy nem mi voltunk azok?

Azt hiszem, részben a csodálat csal könnyeket a szemünkbe.
Mert olyasvalakit látunk, aki képes volt embertelen mennyiségű erőt összeszedni magában és felállni egy óriási mély szakadékból. S közben úgy reagálni a változásra, ahogy arra nagyon kevesek képesek. 

Kevés olyan embert ismerek, aki nála szebbnek látja az életet.

És lehet, hogy egyet sem, aki ennyire tudatos lenne. 

- Réka tudatosan és határozottan menetel álmai felé és sorra pipálja ki kitűzött céljait.
- Következetesen vigyáz az idejére, mert tudja, hogy az a legnagyobb kincs.
- Nem vesztegeti, s nem csinál olyan dolgokat, amikhez semmi kedve.
- Tud NEM-et mondani arra, ami nem viszi őt előrébb.
- Le tudja söpörni magáról a felesleges elvárásokat.
- És szívből élvez minden egyes pillanatot.

Megéli az életet. Most. Úgy, ahogy van. Úgy, ahogy most van.

Mondd, ugye nem kell mindannyiunknak szembenézni a halállal ahhoz, hogy ezt megtanuljuk? 

1918270_873006369487410_3894015280764785677_n.jpg

Fotó: https://www.facebook.com/pg/RobotGirlReka/

Réka, Te csoda-Robotlány! Örülök, hogy megismerhettelek és figyelj, tudom, hogy nemsokára futni fogsz! Nem csak álmodban, hanem nagyon is ébren, a szuperlábaddal!!! Nagyon drukkolok Neked! <3

----------------------------------------------------------

Téged is lenyűgöz Réka hozzáállása? 

Írd meg a véleményed kommentben, kíváncsian várjuk!
S ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod! :) 
Azt hiszem ez a történet igazán érdemes rá, hogy minél több emberhez eljusson. 


És ha van kedved egy kis közös Hősnősködésre, gyere, barátkozzunk Facebook-on is :)

Vagy nézd meg a Hétköznapi Hősnők videóit a YouTube-on!

Tarts velünk és válj a saját életed Hősnőjévé! :)

Kata

Siklós Katalin

Mi a bajuk a pasiknak a női önbizalommal?

Tényleg a magabiztos nők miatt hal ki Európa?

 

aid2101506-728px-be-a-feminist-as-a-man-step-1-version-2.jpgAmikor elkezdtem a Hétköznapi Hősnők magazint írni, megfogadtam, hogy én aztán nem leszek az az elvetemült feminista, aki a férfiak ellen ágál a cikkjeiben. 

Mert szent meggyőződésem, hogy ha a mai nőnek nem tetszik a saját helyzete, az egész egyszerűen nem a fickója hibája, hanem a sajátja. Ha másnem azért, mert rosszul választott. 

Ezt nem jó hallani? 
Szerintem csak annak, aki olyan szépen befészkelte magát az áldozatszerepbe, mint annak idején az édesanyja karjaiba, s a mai napig ott ringatja magát - mert sokkal könnyebb mindig másra mutogatni a saját sorsunk miatt.

Könnyebb a másikat felelőssé tenni, mint a tükörbe nézni és azt mondani: 
Igen, én kúrtam baltáztam el. 

Csak illene észrevenni, hogy azóta felnőttünk, és már nem anyukánk - és nem is a partnerünk - dolga, hogy megóvjon és boldoggá tegyen minket, hanem első körben saját magunké. 

A saját boldogságod a Te felelősséged - nem másé

Tisztán emlékszem a pillanatra, amikor tizenéves kollégista koromban, a pécsi Nevkó előtt állva leesett a tantusz egy barátnőm szerelmi csalódása miatt (na jó, az is lehet, hogy az enyém volt :D).
Ott, akkor megfogalmaztam magamnak, hogy:

Tovább

A nő 7 árnyalata

Durva általánosítás, vagy tényleg léteznek ezek a típusok?

A Haszon magazin októberi számában kaptam fel a fejem egy nagyonmegmondó cikkre:

 Ezt akarják a nők! 


Meg is lepődtem, hogy Haszonék hogy a vadvirágos jóéletbe' tudták belepakolni a nők akaratát 3-4 oldalba (csak?!), de nyert a felcsigázó cím, és gyanútlanul belevetettem magam az olvasásba. 

Megtudtam többek közt, hogy az Éhezők viadalának Jennifer karaktere (akárki is az) mára kiütötte Dr. Szöszit, és azt, hogy mi nők azt szeretjük, ha kérés nélkül kitalálják, mire vágyunk. 
Khm, ez utóbbi lehet, hogy nem volt akkora újdonság, de azt el kell ismerni, hogy ritkán van annyi vér a pucánkban, hogy ezt le is merjük írni. :)

Viszont ami igazán megragadott, az az, hogy a cikk - pontosabban marketingszakértők hada - definiált 7 új nőtípust. Elsőre égnek állt tőle a hajam, mert nem rajongok a sztereotípiákért, de be kellett látnom, hogy fel tudom fedezni magam kedves nőismerőseimet a kategóriák között. ;) 

types_of_women_1.jpg
Szóval, Hősnőim, (görbe) tükröt elő, játsszunk egyet! Próbáld meg bekategorizálni Magad - én meg addig leírom a véleményem erről a hét típusról. Íme: 

Új nőtípusok
 

1. Kis vadóc

Ő az, aki nagy kanállal eszi az életet és szemtelenül kevés centiben méri a szoknyahosszt. Az sem baj, ha megbotránkozik rajta minden épeszű ember, csak buli legyen, meg élményhabzsolás.
Hangoskodik, notórius szabálykerülő, nem egy munka hőse. Pasik és állások jönnek-mennek, a hétvége kedd reggelig tart, az egészséggel meg majd ráér törődni akkor, ha korban utóléri a nagymamáját.

Nos, szerintem nincs semmi gáz a kis vadóccal egészen addig, amíg valaki benne nem ragad ebben a szerepben. Jó esetben ugyanis ez egy korszak, egy fajta lázadás, mondjuk egy állandósult leszaromtablettás állapot.

Ha esetleg Magadra ismertél (és közelebb vagy a 40-hez, mint a 20-hoz), szerintem lassan billentsd magad popón az acélbetkós bakancsoddal, mosd le az Alice Cooper-től kölcsönzött idióta sminkedet és most már nőj fel szépen.

2. Háztartásmenedzser

Nem ám HTB...., pfff. Menedzser! A cikk alapján egyébként nagyjából diplomás HTB (háztartásbeli) -nek definiálnám. 

Különlegessége, hogy lehet akár fickó is. A lényeg, hogy olyan ember, aki visszavonult a munka világából és a gyermeknevelésnek, a háztartásnak és a családi logisztikának szenteli életét.
S teszi mindezt nem behúzott füllel-farokkal (mármint ha van neki... mármint farka), hanem büszkén, dagadó mellekkel mellkassal.

Szóval tulajdonképpen a klasszik női szerepet adja, csak nem úgy, hogy ezt keserűségnek, megalázottságnak, vagy kínszenvedésnek éli meg, hanem úgy, hogy neki ez a vállalkozása, a munkássága.

S hogy mi a véleményem róluk? Őszintén emelem kalapom ezen hölgyek előtt (még akkor is, ha nincs diplomájuk). Egyrészt simán van annyi melójuk, mint karrierista társaiknak (sőőőt - és ez egy nagyon erős sőt), másrészt becsülöm a bátorságukat, hogy szőröstül-bőröstül be mertek állni a párjuk mögé. 

3. Új amazon

Korunk amazonjai már nem annyira harciasak, mint szkíta névadóik. Inkább csak lazák, önmegvalósítók és legalább annyira szeretnek az esszükkel is, mint a szívükkel. 

Mit is jelent ez? Hát, egy elég erős ego-központúságot:
- Azt teszem, ami nekem jó, úgy, ahogy nekem jó, és azzal, akivel nekem jó.

Az új amazon elsősorban magáért harcol, finom ám határozott, racionális módszerekkel. Kicsit emancipunci.
De nincs is ezzel semmi baj hölgyeim, csak ne tessék a szívünket meg lelkünket kifelejteni belőle! 

4. Ökospiritiszta

Ő az, aki nagggyon tudatos. Környezet- , egészség- , test- és mindentudatos. Nem vesz eldobhatót, sőt, ha lehet, egyáltalán nem is vesz. Újrahasznosít, maga készít, megtermel, befőz, kifőz, megvarr, lefest, stb. 

Spirituális érdeklődésű, és ha kimondod előtte azt a szót, hogy véletlen, olyan ösztönösen vágja rá, hogy "véletlenek nincsenek", mint Te azt, hogy "egészségedre", ha valaki tüsszent. 

Ő nem elintéz, hanem bevonz, nem agyal, hanem meditál, nem gyúr, hanem jógázik.
Pozitív gondolkodású és amiben csak lehet, alternatív megoldást választ. Ha gyermekeket is nevel, mindez hatványozódik. 

Amúgy alapvetően szerintem jó hatással van magára és a társadalomra is, egészen addig, amíg át nem esik a ló túloldalára véletlen.
- Véletlenek nincsenek.
Jahajj... :D


5. Tigrisnők

Vagy másképp: érett új amazonok (lásd 3-as pont).
40 feletti, elvált / egyedüllálló, vagy párkapcsolatban él (de ezt simán letagadhatná, pasival még sose látták nyilvánosan).

Fókuszban a karrier és az ÉN. Céljai vannak, mindene a függetlenség és amit ő kitalált, azt meg is valósítja. Hát már hogy a viharkabátba ne valósítaná meg? Hisz most van az ő ideje! (És erről semmiképp nem akar lekésni...)
Örömmel kezd vállalkozásba, vagy vált munkahelyet, a lényeg a szakmai kiteljesedés. 

Mindezt azért, mert a Tigrisnő most önmegvalósít.
Lehet hogy a 30-as évei elmentek a gyereknevelésre, vagy a feleség-szerepre, de ennek már vége.

Vörösre manikűrözött karmait és hófehér mosolyát megcsillantva, élete legjobb formájában, kis vadócokat megszégyenítően szexi - csak sokkal stílusosabb - öltözetben váltja meg a világot, és saját szabadságát.
Nos, hajrá. 

6. Új idősek

Amikor azt mondom nagymama, mi jut eszedbe? Házi lekvár, kalács, otthonka, stb..., ugye?
Hát, ha így vesszük, a hagyományos nagymamák ideje lejárt.

Az újkori időseknek már eszük ágában sincs a házi teendőkkel és az unokák körberajongásával tölteni a mindennapjaikat.

Ehelyett szívesen utazgatnak, társaságba járnak és kényeztetik magukat. Ott vannak Facebook-on, magabiztosan kezelik a Skype-ot, hogy a szétszórodott családdal azért kapcsolatot tudjanak tartni. Mielőtt megvesz egy újabb műszaki cikket vagy wellness hétvégét magának, lecsekkolja interneten. 

Naná, hogy ők is szabadságra és élményekre vágynak - hisz valószínű, soha korábban ez nem adatott meg nekik.  

Nem tudom elítélni őket ezért, általában egy végiggürizett élet áll mögöttük, s ha most jött el az idő, hogy növeljék az élvezeti faktort, felőlem aztán ne fogják vissza magukat. Sok boldogságot hozzá! :) 

7. Egyedülállók

Indítsunk egy nagyon durva, hazai statisztikával:
Az egyszemélyes háztartásokat 70%-ban nők alkotják.

Hu, csajok, lehet kicsit túltoltuk a girlpower-t, nem?

Mondjuk ebben szerintem az is benne van, hogy a fickók hamarabb költöznek vissza a szülői házba (Mama Hotel-be), minthogy felvállalják a magukról való gondoskodás ódiumát. 

Szóval az egyedülálló kategória az, aki tartósan páratlan, általában magasan kvalifikált és jó darabig esze ágában sincs változtatni ezen a helyzeten.
Mert a férfiak olyan ... - a mondatot mindenki fejezze be tetszés szerint, azt hiszem elég cifra a lehetőségek tárháza. 

Azt gondolom nem baj az, ha valaki egyedül él, egészen addig, amíg nem magányos. Ugye a kettő nem ugyanaz. Van, hogy jót tesz egy kis magunkra fókuszálás, de vegyük észre, ha már annyira belegabalyodtunk a saját vasakaratunkba, hogy egy megkeseredett, besavanyodott szipirtyó lett belőlünk, akivel a kutyának se lenne kedve együtt lenni.

És különben is, idén még Brigitte Jones is gyermeket vállalt, úgyhogy... ;) Lágyítsunk azokon a vonásokon, Hölgyeim!

bridget-jones-baby-pictures.jpg

Kép forrása: PopSugar.com


Mielőtt elköszönnék, kíváncsi vagyok, Te megtaláltad-e a saját típusodat!
Ha igen, mutasd meg nekünk, melyik az (nyugi, a felmérés tök anonim), de ha bátor vagy, írd meg kommentben is! :)

Szerinted mennyire lehet bekategorizálni a nőket? Tényleg léteznek ezek az altípusok, vagy ez durva általánosítás? 

Írd meg a véleményed akár itt, akár a hetkoznapihosnok.official@gmail.com-ra, a legfrappánsabbakat közzé is tesszük Facebook oldalunkon! 

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod! :) 


És ha van kedved egy kis közös Hősnősködésre, gyere, barátkozzunk Facebook-on is :)


Vagy nézd meg a Hétköznapi Hősnők videóit a YouTube-on!

Ha szívesen megosztanád velünk a véleményed, vagy bármilyen kérdésed van, bátran kommentelj, vagy írj nekünk. Várjuk szeretettel az üzeneted! <3

Tarts velünk és válj a saját életed Hősnőjévé! :)

Kata

Siklós Katalin

süti beállítások módosítása