Példaképek, nem csak nőknek.

Hétköznapi Hősnők

Miért Jamala nyerte az Eurovíziós dalversenyt?

Politika, történelem, énekverseny vagy showműsor?

2016. május 15. - Hétköznapi Hősnők

d0b9531d375ee9b7dfce741d1cebacf1.jpg

Sokat vitatott téma, hogy az Eurovízió vajon tényleg dalverseny-e, vagy csak annak csúfoljuk, és valójában egy diplomáciai elemekkel fűszerezett lenyűgöző showműsor. 

A Stockholmban megrendezett tegnapi döntőn szerintem

megerősítést nyert, hogy inkább ez utóbbi. 

Az ukrajnai Jamala előadása - hogy is mondjam - nem volt eget verő. Bár ez tényleg nagyon szubjektív, ahogy a zene önmagában is az, tehát kinek a pap, kinek a ... - mi az, hogy papné, basszus?!

Tehát szombat este voltak csodás hangú énekesek (pl. az ausztrál hölgyemény), volt olyan show műsor is, hogy rendesen meg kellett kapaszkodnom a fotelben, olyan szédítőre sikerült (pl. az orosz sármőr előadása), voltak időutazás jellegű produkciók (mint a belga csapaté), és volt a mi Freddie-nk. 

Freddie-t én egyébként nagyon bírtam, sokkal jobban annál, mint hogy a 19. helyen végzett - de mi, magyarok már ne lepődjünk meg semmin szerintem az Eurovízós helyezéseink kapcsán. 

No de kanyarodjunk vissza Jamala-ra, aki egyébként rendkívül tapasztalt énekes, kijevi Csajkovszkij Nemzeti Zenei Akadémián szerzett diplomát opera szakon. Egy lettországi tehetségkutatón tűnt fel először, s azóta hazájában már a negyedik albumán is túl van. 

A zeneszerző, dalszövegíró és színész-énekesnő - felrúgva az Eurovíziós hagyományokat - egy erősen politikai ihletésű produkcióval lépett színpadra. 

Az 1944 című, győztes dal a krími tatárok Szovjetuniós deportálásáról szól, amelyet az 1940-es években Sztálin vezetésével hajtottak végre.

Jamala-t a dal megírására saját dédnagymamája története inspirálta, akit a húszas éveinek közepén 5 gyermekével együtt elhurcoltak a kies Közép-Ázsiába. Egyik lánya túl sem élte a borzalmakat.
A dédnagypapája ezidő alatt a második világháborúban, a vöröshadseregben harcolt, így nem tudta megvédeni családját.

A dal versszakai ezeket a szörnyű emlékeket elevenítik fel, s nagyjából így hangzanak vadfordításban:

"Amikor idegenek jönnek,
Bejönnek az otthondba
És megölnek mindnyájatokat,
S azt mondják:
“Mi nem vagyunk bűnösök,
Nem vagyunk bűnösök.”

Elment az eszetek? 
Sír az emberiség
Istennek hiszitek magatokat,
De mindenki meghal.
Ne emésszétek fel a lelkemet,
A lelkünket.

Építhetnék olyan jövőt, 
Ahol az emberek szabadon
Élhetnek és szerethetnek.
A legboldogabb idő.

Hol van a szívetek?
Emeriség, emelkedj!
Azt hiszitek, Istenek vagytok,
De mindenki meghal.
Ne emésszétek fel a lelkem,
A lelkünket."

A dal refrénje krími tatár nyelven íródott, s olyan mondatokból áll, amiket Jamala dédnagymamája mondott arról, hogy elveszítette a fiatalságát, amit ráadásul hazájától távol kellett töltenie.

Nos, azt gondolom egész Európát megérintette a fiatal lány előadása, aki - elmondása szerint - maga is minden egyes alkalommal meghatódik, hisz felmenői szomorú sorsára emlékezik az "1944" éneklése közben. 

ukraine-second-rehearsal-2016.jpg

Az országonkénti szakmai zsűri a második legtöbb ponttal jutalmazta a bátor és hatásos témaválasztást. Ezután a nézői szavazatok alapján is második helyen végzett Jamala dala, s ezzel megnyerte az Eurovíziós dalversenyt.

Mégpedig magasan a valaha elért legtöbb pontszámmal! 

Összefoglalva számomra ez Európa együttérzését mutatja, gondoljunk itt a múltra, vagy akár Ukrajna jelenlegi helyzetére is. 
Érdekes pikantéria a verseny alakulását tekintve, hogy az ukránok sokáig fej-fej mellett haladtak Oroszország delegáltjával, aki egyébként a legtöbb nézői szavazatot kapta. 

Ez mondjuk kicsit megkérdőjelezi az együttérzésre vonatkozó fenti gondolatmenetemet, de azt gondolom, az akrobatikus és fergeteges látványelemekkel fűszerezett orosz produkció mégiscsak méltán ért el ilyen előkelő helyezést. Megérdemli, hogy valahogy eltekintsünk az ország erősen megkérdőjelezhető vezetésétől.

Hisz eredetileg mégiscsak egy dalversenyről, egy show műsorról van szó, s ha történetesen minden fellépő ugyanabból az országból érkezett volna, akkor Sergey Lazarev akár nyerhetett is volna. 

De mivel ez az Eurovíziós dalfesztivál, itt bizony kőkeményen számít a politika, a diplomácia, s az együttérzés, ami jelen esetben a nagyon erős tematikájú ukrán dal malmára hajtotta a vizet. 

Így 2016-ban, Stockholmban egy elbűvölően mosolygós, fiatal - mondanám, hogy ukrán, de Kirgizisztánban született - lány vitte el a showt. 
A műsorvezető utolsó kérdésére, mi szerint mit üzen a szavazóknak - s ezzel kábé 200 millió nézőnek - Jamala tényleg szívbemarkolóan és láthatóan teljes átérzéssel azt válaszolta: 

"- Ha már Ti a szünetben békéről és szeretetről énekeltetek (utalva a két műsorvezető meglehetősen nívótlan "Peace and Love" című időkitöltő produkciójára), akkor

én azt kívánom, hogy legyen végre tényleg béke és szeretet."

Ezen azért csak elbőgtem magam...

Jamala az Eurovízió zárásaként könnyeivel küszködve énekelte el még egyszer a győztes, 1944 című számát. Tényleg megható volt, és megérdemelte a győzelmet.

De továbbra sem tetszik. S ez továbbra is szubjektív. 

2016-135-ab46cfcf-5a0f-4e88-ac6c-fb6615971d20.jpg

A háborús emlékekből felocsúdva az első gondolat, ami felmerült bennem az volt, hogy Ukrajna azért felkötheti a gatyáját, hogy hasonlóan lélegzetelállító show műsort produkáljon, mint az Eurovízió-fanatikus svédek. Eszméletlen látványos volt, nem lesz könnyű hasonlóan grandiózusat reprezentálni. 

Sajnos ez jövőre sem a mi bajunk, fájjon ettől a most (még) boldogságban és örömmámorban úszó ukránok feje.

Továbbra is választ keresve a címben feltett kérdésemre: 

- Szerinted miért az ukrán Jamala nyerte a 2016-os Eurovíziós dalfesztivált? 

Írj meg kommentben, Neked hogy tetszett a dal! 
S ki volt a Te győztesed, ha épp nem az ukrán lány? 

Nálam Freddie nyert :))

Szerző: Siklós Katalin

Ha tetszett a bejegyzés, nyomj egy lájkot ide:
https://www.facebook.com/H%C3%A9tk%C3%B6znapi-H%C5%91sn%C5%91k-987149894657356/?fref=ts

Nézd meg a Hétköznapi Hősnők videóit a YouTube-on: 
https://www.youtube.com/channel/UCq_cOkQ_n40yTEjb-C7zhew

Benne vagy egy izgalmas kihívásban? Csatlakozz az 50 hét - 50 új szokás csoporthoz itt: 
https://www.facebook.com/groups/50.het.50.uj.szokas/

 Ha szívesen megosztanád velünk a véleményed, vagy bármilyen kérdésed van, bátran kommentelj, vagy írj nekünk  a hetkoznapihosnok.official@gmail.com email címre. Várjuk szeretettel az üzeneted! :) 

Tarts velünk és válj a saját életed Hősnőjévé! :)

Kép forrása: BBC, wiwibloggs.com, media.salemwebnetwork.com, 
Forrás: Wikipedia

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapihosnok.blog.hu/api/trackback/id/tr198717778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása